Hlavní obsah

Platy učitelů se zvýší o osm procent

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Učitelům vzrostou od příštího roku platy o osm procent, dalším zaměstnancům veřejného sektoru pak o pět procent. Ve středu se na tom shodla vláda, uvedl na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Jiří Růžička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Vláda se shodla na zvýšení objemu platů učitelů o osm procent, tarify stoupnou o šest procent. U dalších zaměstnanců veřejného sektoru se zvýší objem platů o pět procent, tarify o čtyři procenta,“ informoval předseda vlády.

Dodal, že jde o nejvyšší růst platů zaměstnanců veřejného sektoru za posledních několik let.

„Nejvíce dostanou přidáno učitelé, školství je prioritou naší vlády,” sdělil Sobotka Novinkám.

Valachová i odbory chtěly 10 procent

„Je to správný krok,“ komentovala ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Původně ale požadovala desetiprocentní nárůst.

Takový růst požadují i školské odbory. Nepovažují proto rozhodnutí za definitivní, neboť vláda by měla státní rozpočet schvalovat v září.

„Bereme to jako pozitivní půdu pro další vyjednávání. Ještě nekončíme. Chtěli bychom zkusit, zda by něco nebylo možné ještě v tomto roce,” uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Požadavek na případné zvýšení platů ještě letos by vycházel z dosavadního pozitivního vývoje státního rozpočtu.

Vláda o růstu platů rozhodla v rámci sestavování rozpočtu na příští rok. Schodek je předběžně naplánovaný na 60 miliard korun.

Jeho výši ve středu potvrdil i ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím, že v těchto intencích budou rozpracovány výdaje jednotlivých resortů. Pro příští rok se tak počítá s růstem mezd ve veřejné sféře i zvýšením odvodů za státní pojištěnce.

Reklama

Výběr článků

Načítám