Hlavní obsah

Domažlice chtějí odejmout čestné občanství Stalinovi s Gottwaldem

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Západočeské Domažlice chtějí odejmout čestné občanství bývalým komunistickým vůdcům Klementu Gottwaldovi a Josifu Stalinovi. Zastupitelé budou o věci rozhodovat ve středu. Pokud by bod neprošel, byla by to ostuda, řekl Právu starosta Miroslav Mach (SPMD).

Foto: Profimedia.cz

Obrazy Josifa Vissarionoviče Stalina a Klementa Gottwalda

Článek

Domažlice během květnových oslav osvobození udělili čestná občanství čtyřem americkým veteránům, kteří se před jednasedmdesáti lety podíleli na osvobození města. Přitom radnice zjistila, že mezi čestnými občany jsou právě Gottwald se Stalinem.

„Nikdo z nás nevěděl, že v seznamu zůstali. Dívali jsme se, jestli jim čestné občanství někdo neodejmul, a zjistili jsme, že se tak nestalo,“ upřesnil Mach. Zároveň podotkl, že v zastupitelstvu by až na možnou výjimku – politiky KSČM – měla panovat názorová shoda.

Zastupitelstvo Domažlic má 21 členů, z toho devět členů Sdružení pro město Domažlice (SPMD), šest sociálních demokratů, dva lidovce, dva komunisty a dva členy hnutí ANO.

„Radní tento návrh jednomyslně podporují a doporučují zastupitelům občanství odebrat,“ doplnil místostarosta města Zdeněk Novák (SPMD).

Dvě desítky jmen

Seznam čestných občanů města dnes čítá dvacet čtyři jmen – mezi nimi nechybí bývalý prezident USA Franklin Delano Roosevelt nebo bývalý prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk, dále také univerzitní profesoři, spisovatelé nebo církevní hodnostáři.

Některá jména jsou podle představitelů města kontroverzní. „Na zastupitele se proto začali někteří občané obracet s dotazem, zda by nebylo možné občanství odebrat,“ uvedla domažlická mluvčí Kristýna Bublová.

Josif Vissarionovič Stalin česné občanství Domažlic získal 9. srpna 1945, Klement Gottwald pak 11. října 1948. Návrh na odnětí těchto dvou čestných občanství radě města předložil lidovecký zastupitel města Ivo Kadlec.

Reklama

Výběr článků

Načítám