Hlavní obsah

Čechy trápí chmury, i když jsou zdravější, bohatší a nic jim nehrozí, píše Politico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dnešní Češi jsou zdravější, bohatší a žijí ve větším bezpečí než kdy jindy, nečelí vysoké nezaměstnanosti a problémy eurozóny, migrační krize a brexitu na ně nemají téměř žádný vliv. Myslí si to autor článku na americkém serveru Politico.com, podle něhož přesto Čechy trápí chmury a mají špatnou náladu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Někdy se zdá, že Češi jsou spokojení maximálně pár hodin po vyhraném utkání.

Článek

Autor Benjamin Cunningham se v článku nazvaném Nesnesitelná úzkost českého bytí odvolává na několik průzkumů veřejného mínění, z nichž jeden podle něj uvádí, že 80 procent Čechů se bojí islámu. Přitom Česko nemá skoro žádnou zkušenost s masovou imigrací. Největší zahraniční komunita v zemi jsou Ukrajinci, kteří čítají méně než procento populace, píše Cunningham.

Podle serveru Politico v Česku poklesla podpora EU, k níž jsou Češi nyní skeptičtí, ač tak dlouho usilovali o vstup do ní. To pak podněcuje posun v zahraniční politice, domnívá se Cunningham. Podle něj se Česko vzdaluje Západu a přibližuje Číně a Rusku, což autor článku usuzuje z kroků prezidenta Miloše Zemana a jeho výroků během březnové návštěvy čínského prezidenta v ČR a loňské Zemanovy cesty do Moskvy na oslavy konce světové války.

Skeptičtí k oběma Václavům

První dvě dekády po pádu Berlínské zdi dominovali českému politickému životu dva Václavové - Václav Havel a Václav Klaus. První byl idealista a bojovník za lidská práva, druhý tvrdý politický realista. Když oba tito muži odešli, Češi se zdají být skeptičtí k oběma těmto přístupům, domnívá se Cunningham.

Po ekonomické krizi přišli na scénu Zeman a miliardář Andrej Babiš, současný ministr financí, kteří jsou součástí nové politické elity. Ta podle autora článku na serveru Politico vytlačila tradiční politické lídry. Následný zmatek otevřel prostor pro jiné vůdce a strany, včetně nově zformované protiislámské Alternativy pro Česko, která bude zřejmě tento podzim bodovat v regionálních volbách, domnívá se Cunningham.

Anketa

Máte důvody k dobré náladě?
Ano
42,1 %
Ne
57,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6994 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám