Hlavní obsah

Pochovával psa a našel 4000 let starý hrob z doby kamenné

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

O zajímavý archeologický nález se neuvěřitelnou náhodou postaral Milan Juránek z Budkovic na Brněnsku. Zemřel mu pes, kterého se rozhodl pohřbít na zahradě svého rodinného domku. Když padesátiletý muž hloubil jámu, objevil 4000 let starý hrob ženy z doby kamenné. Nálezy z něj jsou ojedinělé a archeologové nad nimi žasnou.

Foto: archiv ÚAPP

Keramika ze zahrady pana Juránka

Článek

„Nejprve jsem našel dvě keramické nádobky a potom kost. Pak jsem kontaktoval archeology, kteří hrob odkryli celý,“ řekl Právu Juránek. Zřejmě tak objevil okraj většího pohřebiště. Ostatky ženy, skrčené na levém boku, ležely po tisíciletí pouze 40 centimetrů pod povrchem.

Archeologové zjistili, že byla pohřbena v období, kdy tuto část Moravy obývali v pozdní době kamenné lidé kultury zvoncovitých pohárů. Jedna nádobka byla umístěna u hlavy pohřbené, další dvě u nohou. Vědce však mnohem více překvapily předměty používané jako ozdoby.

Zvláštní náhrdelník

U ostatků se sice našly úlomky jantaru, ale za mnohem zajímavější považují kostěné tyčinky s vruby. Patrně šlo o součást nějaké netradiční ozdoby, kterou žena nosila na krku.

„S něčím podobným se setkáváme ojediněle. Zajímavý je také kostěný knoflík. Našli jsme jej u krku,“ řekl Právu Ivan Čižmář z archeologického památkového ústavu, jenž hrob prozkoumal.

Otazníky kolem knoflíků

V pozdní době kamenné sice již lidé knoflíky znali, ale většinou byli schopni do nich udělat pouze dvě dírky. V knoflíku z Budkovic jsou ale čtyři a byly v nich dokonce zbytky nití, tedy spíše materiálu, který se jako nit kdysi používal.

„Mohlo jít o kořínky. Chtěli jsme zjistit, co vlastně jako nit používali, ale nepodařilo se nám to. Materiálu bylo málo,“ doplnil Čižmář.

Úlomky jantaru

Podrobnosti o ženě, jejíž ostatky byly nalezeny v Budkovicích, se snad podaří zjistit při dalším výzkumu. Úlomky jantaru u kostry nasvědčují tomu, že mohlo jít o někoho důležitého. Jantar se totiž v pozdní době kamenné používal k výrobě vzácných šperků.

„Bydlím v domě po dědečkovi. Někde u sousedů se prý za druhé světové války při výkopových pracích našla nějaká drobnost, která skončila v muzeu, ale moc o tom nevím,“ doplnil Juránek. Podle vědců by výzkum v této oblasti mohl přinést zajímavé nálezy.

Úkolem pracovníků Ústavu archeologické památkové péče je bádat v lokalitách, na nichž se bude stavět, aby před plánovanou výstavbou stačili zachránit případné nálezy ukryté pod povrchem.

Práce mají dost, ale do Budkovic se možná brzy vrátí. Milan Juránek bude přistavovat koupelnu a nikdo neví, na co při kopání jejich základů narazí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám