Hlavní obsah

Rakovina mu vzala varlata, přesto má syna

Právo, Václav Pergl

Před sedmi lety se tehdy třiadvacetiletému Pavlovi z Prahy zhroutil svět. Lékaři mu oznámili, že má rakovinu varlat a musí okamžitě podstoupit operaci, po níž bude neplodný. Nabídli mu ale řešení, jak i za této situace mít děti. A před rokem se mu narodil syn Honzík.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Po diagnóze se mi opravdu zhroutil svět. Dělám bojové umění a nedokázal jsem si představit, že něco podobného by se mne mohlo týkat. Přesto se to stalo. Naštěstí dnes už je lékařská věda tak daleko, že i s tímto onemocněním se dá kvalitně žít,“ popsal ve čtvrtek Právu svůj příběh Pavel.

Po oznámení diagnózy mu lékaři řekli, že mu varlata musí odejmout. Nabídli mu ale řešení: před operací mu odeberou sperma a zamrazí je. „Nebylo co řešit. Okamžitě jsem na to kývl,“ vzpomíná Pavel.

Krátce po operaci si ale prodělal své. Musel podstoupit chemoterapii a radioterapii, své sehrálo i sebevědomí chlapa. Srazilo ho až na dno. Od té doby dodnes podstupuje i injekční léčbu, která mu dodává potřebné hormony. Pavel tak má normální sexuální život.

Nemoc nemusí být stopkou sexu

Rakovina dokáže narušit partnerský sexuální život, nemusí jej však zcela zrušit.

„Na sexuologa se přitom obrací jen malý počet pacientů, častěji muži po léčbě zhoubného nádoru prostaty, střev, konečníku, varlat. Ženy přicházejí po léčbě zhoubného nádoru prsu,“ uvedl docent Michal Pohanka, přednosta Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a I. Lékařské fakulty UK.

Nejčastější sexuální poruchou mužů je erektivní disfunkce, tedy neztopoření údu. Tou trpí až 90 procent pacientů po odstranění prostaty. Sexuální léčbu je třeba zahájit co nejdříve.

„V první linii doporučujeme tablety, ve druhé injekce přímo do penisu a třetí linii představuje implantace penilní protézy,“ sdělila doktorka Taťána Šrámková, lékařka uvedeného ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám