Hlavní obsah

Pokud se rozloží ÚOOZ, bude fungování vlády obtížné, řekl Babiš

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se opřel do Milana Chovance (ČSSD), který vede resort vnitra. Podle něj ministerstvo destabilizuje svou nejúspěšnější složku. Babiš tak reagoval na avizovaný odchod vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu včetně šéfa útvaru Roberta Šlachty k 1. červenci. Podle Babiše to ohrožuje chod vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„ÚOOZ tady vyšetřovalo a vyšetřuje korupci v nejvyšších patrech politiky a businessu a teď tady samotné ministerstvo vnitra destabilizuje svou nejúspěšnější složku? Buď to někdo dělá naschvál, aby překazil vyšetřování živých, aktuálních kauz nebo je prostě nekompetentní,” řekl Právu Babiš.

Podle něj bude fungování vlády v případě rozložení ÚOOZ obtížné. „Pak by to nebyla protikorupční vláda, ale vláda prokorupční,” dodal Babiš.

Chovanec v reakci na jeho slova řekl, že jde o hrubý útok na nezávislost policie. ANO podle něj politizuje odbornou záležitost.

Odchod Šlachty a dalších členů vedení ÚOOZ označil za politické gesto. Šlachta prý nepočkal na finální rozhodnutí.

Chovanec dříve prohlásil, že reorganizace je připravena profesionálně. Měla by začít 1. července, kdy má vzniknout Národní centrála boje proti organizovanému zločinu, pod kterou by nově měly spadat ÚOOZ a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality a vedl by ji jeden ředitel. Má mít speciální oddělení pro organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu, nejzávažnější hospodářskou kriminalitu a korupci.

Vedení ÚOOZ tvrdí, že policejní prezidium mu ve čtvrtek nebylo schopno popsat základní principy, jak bude útvar fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám