Hlavní obsah

Čeští vojáci přežili mongolskou step. Hledali vodu a lovili kozu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exotické cvičení zažila padesátka českých vojáků. Několik týdnů museli přežít v mongolské stepi. Učili se hledat vodu, přežít mrazivou noc v narychlo zbudovaném přístřešku nebo si ulovit a na ohni upéct kozu.

Foto: Profimedia.cz

Čeští vojáci si museli poradit v extrémních mongolských podmínkách. Na snímku step u pouště Gobi

Článek

Polovinu české jednotky tvořili průzkumníci z Opavy a polovinu tankisté z Přáslavic. Ti pomáhali svým mongolským kolegům při výcviku na misi v Jižním Súdánu.

Mezinárodního cvičení se účastnilo přes dva tisíce vojáků ze 47 zemí. Náročné manévry proběhly 60 kilometrů od hlavního města Ulánbátaru.

Opavští průzkumníci vyrazili po svých do místní nehostinné stepi. „Zažili tam výcvik přežití bez základních prostředků. Museli například zabít kozu, těch tam bylo všude dost. Jako Středo­evropani na to nejsme zvyklí.

Zabít zvíře, stáhnout ho z kůže, naporcovat a připravit k jídlu. To bylo hodně exotické,“ řekl Právu major Václav Malát těsně po pondělním příletu z Ulánbátaru.

Dodal, že z náročného cvičení se všichni vojáci vrátili bez větších zranění.

Příprava na Mali

Nejtěžší podle Maláta bylo zvyknout si na výkyvy teplot, přes den plus 20 stupňů a v noci minus pět, a na velké nárazy větru. „Lidi, kteří museli zůstat v noci venku, to neměli moc jednoduché. Někdy neměli ani stan a museli si udělat improvizovaný přístřešek,“ dodal major.

Armáda vojáky do Mongolska vyslala, aby se připravili na prašné a teplotně extrémní prostředí v africkém Mali, kde již několik let čeští vojáci hlídají budovu velitelství a cvičí malijské kolegy.

„V Mongolsku mají výbornou možnost si vyzkoušet své schopnosti v odlišných klimatických podmínkách,“ řekl v pondělí Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vojáci jezdí na různá cvičení po celém světě, letos vyrazí do 130 míst například v Německu, Polsku, na Slovensku nebo ve Španělsku. Naopak šedesát cvičení armáda připravila na našem území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám