Hlavní obsah

Bělobrádek: ANO nedrží dohody, nespolehlivostí už trumflo véčkaře

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se v odpovědích na otázky Práva vyjádřil například ke vztahům v koalici, problémům se zdaněním náhrad církvím či k prezidentské volbě. Hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše označil za nespolehlivého koaličního partnera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vícepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

Pane vicepremiére, vypadá to, že si jako šéf lidovců lezete s Andrejem Babišem pěkně na nervy. Proč to?

Nemyslím si, že si lezeme na nervy, ale pan Babiš někdy používá nevhodná slova a nevhodné příměry. Já jsem sice člověk relativně klidný, ale někdy musím zareagovat na věci, které jsou již za hranicí toho, co lze akceptovat. Mám podobnou zkušenost jako někteří kolegové, kteří se s ním snažili komunikovat napřímo a věci si vyříkat, ale on na nás stále nemá čas. S tím se nic nedá dělat.

Je v tom něco osobního?

V politice se snažím nebrat si nic osobně, jednat racionálně a nehledat za vším nějaké spiknutí. Je ale jasné, pokud pan vicepremiér Babiš používá slova, jako jsou lež, podraz a lháři, tak to nelze nechat bez odezvy.

Chce Babiš KDU-ČSL vystrnadit z vlády, protože vás svým způsobem k vládnutí nepotřebuje?

To je jedno z možných vysvětlení. Na začátku vyjednávání o této vládě varianta s námi pro něj nebyla na prvním místě. Ale to je spíš otázka na něj, já nevím.

Nelitujete, že jste do vlády s ANO šli?

Nebylo moc jiných variant. Myslím, že bylo správné, že jsme do vlády šli, protože se nám podařilo prosadit do programového prohlášení vlády 80 procent našich priorit a to pro mě bylo rozhodující. Podařilo se nám prosadit i motto naší kampaně, že snížíme odvody pro pracující rodiče. Lidé, kteří mají dvě a více dětí a chodí do práce, dnes vidí, že jim to pomáhá.

ANO předkládá řadu návrhů v rozporu s lidoveckou politikou. Co uděláte, půjde-li třeba o eutanazii? To je pro vás přece červený hadr.

Až takový červený hadr to pro nás není. Ale je to přímé porušení koaliční smlouvy, kde je přesně dáno, že tato vláda eutanazii nepodpoří.

Není to poprvé. Proto jsme se museli ozvat, když jsme byli napadáni, že porušujeme koaliční smlouvu nebo že děláme podrazy. Pokud to dělá hnutí ANO, tak je to v pořádku, pokud my dáme poslanecký návrh – i když je v souladu s koaliční smlouvou – tak jsme hned ti nejhorší.

Proti tomu se musíme ohradit, protože mediální strategie ANO je dělat ze sebe jediné spravedlivé a z těch ostatních ty, kteří je týrají. Ale poslanci ANO nehlasují pro návrh, který jejich ministři na vládě odsouhlasili, nebo navrhují poslanecké předlohy, které jsou v rozporu s koaliční smlouvou.

Nelíbí se vám ani zdanění paušálních náhrad církvím. Navrhuje to teď Jihočeský kraj pod vedením hejtmana Zimoly z ČSSD, ale Babiš s tím souhlasí. Ve Sněmovně by se zřejmě pro takový návrh většina našla. Je to věc, kvůli které byste odešli z vlády?

To není žádná novinka. Pan Babiš toto před několika měsíci oficiálně v koaliční radě navrhl. Ale koaliční dohoda říká, že církevní restituce jsou uzavřené. A pokud budou chtít cokoli měnit, tak ať si to hnutí ANO společně se sociální demokracií domluví s církvemi a náboženskými společnostmi. Už se o to bezúspěšně pokusili a nechali toho. Toto téma znovu vytahují jako beranidlo. Podle mého je to ale takový právní nesmysl, že to nemůže mít jiný podtext než politický. Každý zastánce právního státu přece ví, že nelze sahat na cizí majetek a že nejde platné smlouvy bez dohody jen tak porušit. Když vám ukradnou kamión vodňanských kuřat a policie ho najde a vrátí, tak není možné, aby vám ta kuřata zdanili.

Podle vás je to jen předvolební akce?

Návrh Jihočeského kraje je jistě předvolební tah, a také se nemohu zbavit dojmu – i když dojmům nerad podléhám – že je to útok části sociální demokracie na předsedu Sobotku.

Pokud by to Sněmovnou prošlo, byl by to pro vás impuls odejít z vlády?

Primární by bylo, jak to dopadne na vládě. Mám zkušenost s panem premiérem po více než dvou letech, že je to člověk charakterní a že jeho slovo platí. Jsem přesvědčen, že on i většina členů vlády za soc. demokracii tento návrh nepodpoří, a pak uběhne ještě dlouhá doba, než to projde Sněmovnou. Je to samozřejmě závažný problém pro fungování koalice a její budoucnost. Kdyby neplatily ani dohody se soc. demokracií, tak by se znevěrohodnil i druhý koaliční parter, který se zatím choval velmi solidně, zodpovědně a čestně. To by byla pro nás velká otázka a KDU-ČSL by se k tomu musela postavit.

Jak se vám líbí, že krvácíte za církevní restituce, které prosadila minulá vláda a které jsou ve společnosti nepopulární?

To se přeceňuje. Průzkumy ukazují, že 50 procentům obyvatel je to úplně jedno, 20 procent s tím souhlasí a 30 procent nesouhlasí. Není to tak velké téma, ani volby to nerozhodlo. Dvě strany, které proti církevním restitucím nejvíce bojovaly – ČSSD a komunisté – ve volbách ztratily. Zatímco hnutí ANO, které před volbami o církevních restitucích vůbec nemluvilo a v programu o tom nemělo ani slovo, uspělo. Má to dvě souvislosti. Je to jednak útok na premiéra Sobotku z více stran, nejen ze sociální demokracie. Za druhé je to snaha co nejvíce rozbít koalici.

Chválíte ČSSD jako solidního partnera. Babiš vám vyčítá, že se paktujete se sociálními demokraty proti němu. Naposledy v pondělí jste ho ve vládě přehlasovali při jednání o rozpočtu na vědu a o zvýšení poplatků za státní pojištěnce. Domluvili jste se proti ANO?

Určitě jsem se s ministrem zdravotnictví Němečkem nedomlouval, jak tvrdí Babiš. Dlouhodobě říkám, že je rozumné navýšit platby za státní pojištěnce, a ta částka by mohla být i vyšší. Není možné dát většinu peněz, které se vyberou navíc, pouze na platy, protože tu jsou velmi závažně nemocní lidé s onkologickým onemocněním nebo roztroušenou sklerózou. Ti čekají na kvalitnější léčbu, která by snížila jejich invaliditu a umožnila, aby mohli dál chodit do zaměstnání. Samozřejmě musíme hledat možnosti, jak zdravotnictví zefektivnit. Ale pan Babiš by si měl hlavně vzpomenout, že to bylo hnutí ANO, které se přidalo k ČSSD při vyjednávání koalice a kývlo přes náš odpor na zrušení poplatků v nemocnicích za ubytování a stravu. To jsou miliardy, které nám teď chybějí.

Když jste ministry ANO se sociálními demokraty přehlasovali, neporušili jste tím koaliční pravidla, která říkají, že pro důležité body musí hlasovat minimálně polovina ministrů každé ze všech tří stran?

Pan Babiš by v tomto měl číst koaliční smlouvu pořádně, protože výslovně říká, že jednotní bychom měli být při hlasování o státním rozpočtu. My jsme o státním rozpočtu nejednali, ale hlasovali jsme jen o jeho specifické části. Chápu, že pan ministr je rozladěn, že se neprojednává celý rozpočet dohromady a že se část týkající se vědy projednává zvlášť. Ale je to jednoduché, tak to nařizuje zákon. Já jsem mu opakoval nejméně dvacetkrát, že jsem si to nevymyslel, že to není ani spiknutí sociálních demokratů a lidovců. Tudíž jsme koaliční smlouvu neporušili, protože jsme nehlasovali o státním rozpočtu.

V koaliční smlouvě se ale také říká, že koalice musí hlasovat jednotně i u zákonů podstatně zasahujících do státního rozpočtu.

Jde sice o několik miliard, ale ve srovnání s celým rozpočtem je to částka nepodstatná. Nehledě na to, že se ty peníze na vědu rozdělí mezi všechna ministerstva.

Podle Babiše se ty peníze mohly použít na platy učitelů, kteří chtějí přidat deset procent. Vy byste učitelům tolik přidal?

Zatím jsem od něj slyšel jen to, že je ochoten přidat učitelům pět procent. Teď hledá jen výhrady proti našim nárokům a snaží se ministry postavit proti sobě. Ale se zvýšením platů učitelům o deset procent souhlasím, protože budoucnost České republiky je dána tím, jak budou hodnoceni učitelé a jací učitelé budou.

Koalici podstatně rozkolísalo hlasování o protikuřáckém zákonu. Mně přišel návrh poslance ODS Marka Bendy, aby hospodští mohli zbudovat v restauracích kuřárny bez obsluhy, jako dobrý kompromis a zlatá česká střední cesta.

Já ani premiér jsme pro to nehlasovali, ale pro řadu poslanců z ČSSD i z ANO to byl přijatelný kompromis. A pan Babiš nás poté obvinil z věcí, které zapříčinili poslanci ANO. Nejdříve osm z nich hlasovalo pro Bendův návrh, který by bez jejich hlasů neprošel, a pak nehlasovali pro celý zákon s odůvodněním, že je pro ně nepřijatelný, když je v něm Bendův návrh. Hnutí ANO už v něčem předčilo Věci veřejné.

V čem?

Jakým způsobem jedná ve Sněmovně. Zákon prošel meziresortním připomínkovým řízením, vládou, pak byl pozměněn na základě jejich připomínek. My jsme jim částečně vyhověli a oni ho ve výsledku nepodpoří. To je přece naprosté porušení všech dohod. I přesto jsem po hlasování nešel na tiskovou konferenci, abych řekl, že to byl podraz nebo že jsou ještě horší než Věci veřejné. Jen jsem si v duchu řekl, stalo se, jdeme dál.

Problémem s hnutím ANO je, že jejich reakce jsou nepřiměřené. Když oni udělají něco proti koaliční smlouvě, je to v pořádku, když to udělá někdo jiný i v mnohem menší míře, je z toho skandál. Když jsme podali pozměňovací návrh k zákonu o pohřebnictví, ministryně Šlechtová se hrozně zlobila. Přitom poslanci ANO dávají pozměňovací návrhy neustále, k protikuřáckému zákonu nebo teď k eutanazii. My to přecházíme, protože se domníváme, že za to koaliční spolupráce stojí. Když ale je to z druhé strany, tak reakcí je jen hysterie a napadání, bohužel i v osobní rovině. Říci o premiérovi, že je lhář, to je za hranicí slušnosti.

Neukázalo hlasování o protikuřáckém zákonu, že koalice je ve Sněmovně stále procedurálně neschopná? Přece když jste viděli, že Bendův návrh je problém, tak jste měli hlasování přerušit, abyste sladili noty.

My jsme nevěděli, že Bendův návrh zapříčiní to, že poslanci ANO nebudou hlasovat pro celek. Kdybychom to věděli, tak nebyl problém vzít si pauzu a začít jednat. Také je nefér říkat, že nevěděli, že ministr Němeček dá k tomu Bendovu návrhu neutrální stanovisko. On dal neutrální stanovisko z toho důvodu, že věděl, jaká je ve Sněmovně nálada, a chtěl, aby zákon prošel jako celek, protože přináší mnoho výrazných změn, které jsou v pořádku. Navíc ministr Němeček toto své stanovisko řekl na jednáních sněmovních výborů, takže zástupci ANO to věděli.

Říkáte, že jsou v něčem horší než Věci veřejné. Znamená to, že příště byste s ANO do vlády nešli?

Napadají mě různé myšlenky, ale nechci spekulovat. Doufám v to, že se celá situace uklidní. Pořád musím volit, jestli mám některé útoky přecházet, i když jsou nefér a hulvátské. Urážky, které padají z úst pana Babiše, jsou často za hranicí slušného chování. A i když na vládě zaznělo, že by se měl panu premiérovi omluvit, tak to neudělal. Ale věřím, že se to uklidní, protože máme před sebou řadu úkolů. Celá Česká republika dva roky těžila z toho, že je tu stabilní vláda s výraznou většinou. Určitě nikomu neprospěje nestabilní vláda. Říkám: stalo se, ale jdeme dál.

Bude možné v této atmosféře prosadit například zákon o střetu zájmů, který je výrazně proti Babišovi?

Uvidíme, ale to je zákon, který se dlouho připravuje, a neměl by být zamířen proti jednomu člověku. Měl by mít obecnou platnost. Lidí, kteří jsou v politice a mají média, je víc a další budou přicházet. Neměli bychom zabraňovat někomu, aby vlastnil majetek a byl v politice. Ale určitá omezení by být měla. Určitě by nemělo být možné, aby lidé ve funkci ministra financí či vicepremiéra vlastnili média. Z vlastní zkušenosti vidím, že např. MF Dnes (deník patřící Babišovu Agrofertu – pozn. red.) proti mně jede dehonestační kampaň.

Narážíte na to, že vám vyčetli cesty do USA?

To byla už třetí věc. Nejdříve mi začali na iDnes stahovat mé blogy. To je bezprecedentní. Oni se odvolávají na kodex blogera. Ale když srovnáte mé texty s těmi, které tam zveřejňují Andreji Babišovi, tak jsou srovnatelné. Jeho tam stále visí a mé jsou stahovány, a to nejsem jediný z KDU-ČSL, komu se to stalo. Pak rozjeli kampaň, že jsem ohrozil čerpání peněz z evropských fondů, protože jsem neposlal Evropské komisi návrh naší strategie. Tu jsem samozřejmě poslal. Článek byl plný jiných nesmyslů a byl doprovázen mojí fotkou, jak si utírám čelo. A teď vyšel článek na titulní straně, jak moje cesty stojí milióny. Přitom jsem na jedné z cest zastupoval premiéra, na další jsem byl s několika členy vlády a na třetí s Poslaneckou sněmovnou.

Myslíte, že to dělají z Babišova popudu?

Nevím, je možné, že to bylo buď na přímý pokyn, nebo ze služební horlivosti, ale faktem zůstává, že se to děje.

Nemáte na erozi koalice svůj podíl? Ve čtvrtek jste podali pozměňovací návrh, který by měl z elektronické evidence tržeb vyjmout lidi s malými přivýdělky.

Ale to není v rozporu s koaliční smlouvou. Naopak se v ní říká, že se evidence tržeb bude týkat pouze vybraných skupin. My jsme při projednávání zákona v dobré vůli ustoupili. Teď se to ale snažíme napravit, aby se to netýkalo tzv. minijobů, jako je tomu např. v Německu. Přece nemůžeme chtít po mamince na mateřské, která si přivydělá pár tisíc, nebo po stánkaři, který jednou za čtrnáct dní na fotbale prodává pivo a párek, aby do toho byli zahrnuti. Z hlediska příjmů pro státní pokladnu je to marginální, ale mohlo by to zapříčinit, že tito lidé by se svým podnikáním, které přináší do našeho života určitý komfort, mohli skončit.

Ale potvrzujete tím výhrady opozice, že je to zbytečná byrokracie.

My jsme se snažili ministerstvo financí dlouhodobě přesvědčit, že je zbytečné tam zahrnovat i drobné podnikatele, ale ministerstvo nás ultimativně tlačilo, že je to nutné, protože bez toho nebudou dostatečné daňové příjmy, a že to ohrožuje koalici. Tak jsme přistoupili na kompromis, který byl za hranicí koaliční smlouvy, že pro tyto drobné podnikatele se EET pouze odloží. My teď jen přicházíme s tím, že se to vyjme v souladu s koaliční smlouvou úplně.

Strany už rozjely předvolební kampaň před krajskými volbami. Vy stále nic.

Všechno má svůj čas. Horkou kampaň chystáme až koncem srpna, je to otázka finančních prostředků a načasování. Kandidáty představíme tuto sobotu v Brně.

Budete obhajovat příští rok pozici předsedy lidovců?

Rozhodnu se do konce roku, abych to ohlásil s předstihem, ale zatím o tom uvažuji. Moje kandidatura je pravděpodobná.

Co jste si říkal, když jste slyšel vašeho prvního místopředsedu Mariana Jurečku, že byste byl dobrým kandidátem na prezidenta?

Určitě má pravdu, ale nejdříve bych měl být premiérem a pak prezidentem. (smích)

To znamená, že budete kandidovat?

To jsem myslel v legraci.

A budete stavět svého kandidáta?

Některé organizace by to chtěly, ale zatím nemáme nikoho, koho bychom mohli nominovat. Asi u toho zůstaneme, Zuzana Roithová kandidovat už nechce, ani Petr Pithart. Budeme spíš podporovat kandidáta, který bude vyhovovat našim hodnotám a programu.

Miloš Zeman to zřejmě nebude?

Minule jsme měli vlastní kandidátku a ve druhém kole jsme podpořili protikandidáta. Proto předpokládám, že tato varianta je možná jen v případě, že program a hodnoty ostatních kandidátů by byly ještě ve větším protikladu s naším programem.

Co Michal Horáček nebo Jan Švejnar?

Rozhodneme se, až se objeví více kandidátů. Svoji podporu dáme tomu, kdo nám bude nejvíce vyhovovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám