Hlavní obsah

Policista hymnu na Hradě nezakázal. Jen řekl, že se to nesmí, vysvětluje Chovanec

– Praha

Ministr vnitra Milan Chovanec oznámil, že policista, kvůli jehož postupu si skauti na konci dubna nemohli v areálu Pražského hradu zazpívat českou státní hymnu, se nedopustil ničeho, za co by s ním mohlo být zahájeno řízení. Uvedl to v odpovědi na interpelaci místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (STAN), který jeho dopis v pondělí zveřejnil na Facebooku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„S příslušným Útvarem pro ochranu prezidenta České republiky Ochranné služby byl celý problém projednán tak, aby k obdobným situacím již nedocházelo,“ napsal Gazdíkovi Chovanec s tím, že jeho ministerstvo připravuje podrobnější výklad k otázkám přiměřenosti postupu policie.

Skauti si chtěli hymnu zazpívat po mši na 3. nádvoří Hradu. Jeden z policistů jim však řekl, že jakákoli hudební či jiná vystoupení musí být povolena Správou Pražského hradu. Policejní prezidium takový postup označilo za necitlivý, Chovanec dokonce v první reakci prohlásil, že policista zřejmě ztratil zdravý rozum. Postih chybujícího strážce zákona ale na pořadu dne není.

Nezakázal, jen upozornil?

„Po detailním prošetření celé kauzy došly kontrolní orgány Policie ČR k závěru, že policista se nedopustil jednání, pro které by bylo možné zahájit řízení podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ napsal Gazdíkovi Chovanec.

Policista totiž podle Chovance zpěv státní hymny výslovně nezakázal ani skauty nevyzval pokynem k rozchodu či odchodu. „Osobu, kterou považoval za organizátora akce, upozornil, že provozování hudebních či jiných vystoupení bez povolení Správy Pražského hradu je v rozporu s návštěvním řádem Pražského hradu,“ píše Chovanec s tím, že odchod skautů na Hradčanské náměstí byl jejich rozhodnutím.

Ministr uznává, že není úkolem policie hlídat interní pravidla chování v objektech, ovšem na Hrad je podle něj nutné nahlížet jako na místo, kde pobývá prezident, který je chráněnou osobou. „Právě proto je úkolem policistů... vykonávat hlídkovou činnost na stanovených vnějších a vnitřních úsecích areálu Pražského hradu,“ napsal Chovanec a dodal: „Policisté musí dodržovat pravidla přiměřenosti postupu a nezasahovat do práv a svobod občanů nad míru nezbytně nutnou.“

Policisté podle Chovance absolvují v rámci přípravy i výuku ústavních práv a svobod. „Do budoucna Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy počítá i s jejím dalším rozšířením,“ uvedl ministr.

Anketa

Když vám policista řekne, že něco není povoleno, vnímáte to jako zákaz?
Ano
96,2 %
Ne
3,8 %
Celkem hlasovalo 2498 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Gazdík

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám