Hlavní obsah

Z Pohořelic do Brna vyrazil pamětní pochod smíření

– Pohořelice/Brno

Asi 250 lidí vyrazilo v sobotu pěšky na třicetikilometrovou Pouť smíření z Pohořelic do Brna. Jde o připomínku obětí poválečného odsunu německy mluvícího obyvatelstva z Brna.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Článek

Pochodu se účastní mimo jiné brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) a jeho náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Podle Hollana se odsun týkal mnoha starých lidí, žen a dětí, přičemž někteří cestu nepřežili a zemřeli. V Brně se  současně koná proti pochodu protest, účastní se ho asi stovka lidí, kritici jakékoli omluvy odsunutému německému obyvatelstvu odmítají.

Pouť smíření se letos koná jako součást prvního ročníku festivalu Meeting Brno, jehož tématem jsou ztracené a nalezené domovy. V besedách a debatách se ohlíží do válečné a poválečné historie a reaguje na dnešní dobu, v níž jsou na cestě miliony lidí.

Letošní pouť zahájilo shrnutí událostí z května roku 1945 a modlitba u kříže na místě hromadného hrobu obětí pohořelického sběrného tábora. Poté se poutníci vydali směrem po trase tehdejšího pochodu před Ledce, Rajhrad a Modřice na Mendllovo náměstí v Brně, kam mají dorazit okolo šesté hodiny večer. Zájemci se mohou k pochodu libovolně přidat cestou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám