Hlavní obsah

Tabákovým lobbistům ještě ukážeme, kasá se rozhádaná koalice, ale neříká jak

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Kouření v restauracích zakážeme, nevzdává se vláda po debaklu ve Sněmovně. A lobbistům ještě ukážeme, zní z koalice. Jak to ale u svých vlastních poslanců zařídí, jasné není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Budu chtít, aby pan ministr Němeček ten zákon předložil urychleně znovu. Nemůžeme to vzdát, že není možné ustupovat tabákové lobby. Chtěl bych, aby vláda ten návrh mohla co nejdříve projednat, abychom mohli prosadit do konce volebního období moderní úpravu, která nás řadí mezi civilizované země,“ řekl včera premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přitom roztrpčený Němeček po hlasování opakoval, že do voleb 2017 to už nebude. V novém návrhu by se podle Sobotky měla zohlednit středeční debata. Jeho postoj vítá i KDU-ČSLANO.

„Lidé to od nás očekávají. Je nemusí zajímat, proč to padlo,“ řekl Právu šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola. „Musíme ale hledat reálnou variantu, najít shodu v koalici i podporu v opozici. Rád bych měl protikuřácký zákon, ne abychom naříkali,“ dodal.

Shodu na novém zákoně chce hledat i ANO. „Určitě jsme ochotni znovu jednat. Pro nás jsou možné dvě varianty: schválit návrh poslance Radka Vondráčka, který je ve druhém čtení ve Sněmovně, nebo nový vládní návrh. Rychlejší je varianta Vondráček, ale může být i vládní,“ řekl Právu šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Dlouhý nos na návrh ANO

Vondráčkův návrh se však na rozdíl od vládního nezabývá třeba i omezením prodeje alkoholických nápojů na veřejných akcích či školách. Řeší pouze zákaz kouření.

„Kouřit by se nesmělo tam, kde se podává pokrm. A ve smyslu zákona je pokrmem i nápoj,“ vysvětlil Právu Vondráček.

Na jeho návrh zákona však soc. dem. i lidovci dělají dlouhý nos. „Odmítám PR politiku hnutí ANO. Shodit vlastní návrh a pak předložit poslanecký a získávat pro něj hlasy, není způsob, podle kterého může fungovat koalice,“ řekl Právu šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

S nechutí se na návrh ANO tváří i lidovci. „Po tom, co ANO předvedlo a po té drzosti pana Babiše, který řekl, že to byl typický socansko-lidovecký pod­raz, jsem se musel ohradit a říci, že to je naprostá nehoráznost. Asi se nepodíval, kdo jak hlasoval. Za takových okolností mám problém s hnutím ANO o čemkoliv mluvit,“ řekl Právu Mihola.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předkladatel novely zákona o dětské skupině Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám