Hlavní obsah

Zlínský soudce přišel o talár, rozsudky nepsal i několik měsíců

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Potupné vysvlečení z taláru, byť pomyslné, musel ve středu absolvovat před kárným senátem Nejvyššího správního soudu (NSS) zlínský soudce Jan Bobek. Kárný senát jej zbavil funkce za to, že ve více než třech desítkách případů i několik měsíců nenapsal rozsudky, přitom šlo o řízení týkající se zejména péče o děti. Bobkovi přitížilo i to, že před půl rokem jej kárný senát trestal za stejné prohřešky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Jan Bobek se před kárným senátem hájil tím, že byl nemocný.

Článek

„V případech agendy péče o nezletilé je potřeba postupovat urgentně. Děti kvůli němu zůstávají v ústavech nebo bez peněz za výživné. Není schopen si zajistit ani minimální autoritu,“ konstatoval předseda zlínského okresního soudu Tomáš Gargulák, který kárný návrh na odvolání z funkce na svého podřízeného podal.

Pětapadesátiletý Bobek stál před kárným senátem podruhé za půl roku a v obou případech hrály roli nevypracované rozsudky. V říjnu loňského roku ještě vyvázl jen s finančním postihem, ve středu už ale kárný senát podle předsedy Jakuba Camrdy neměl jinou možnost než sáhnout k nejpřísnějšímu trestu.

„Soudce má v této agendě postupovat co nejrychleji. Jen pramálo se poučil z minulého trestu, nové prohřešky započal bezprostředně po posledním potrestání. Jeho nečinnost měla velké dopady na účastníky řízení, zejména nezletilé děti. Jeho náprava se nám jeví jako krajně nepravděpodobná,“ odůvodnil Camrda odvolání z funkce.

Omezoval i ostatní soudce

Bobek měl na vyhotovení rozsudků třicet dnů, ovšem některé verdikty napsal až za čtyři měsíce. „To předchozí kárné řízení na mě nějak dolehlo, tak jsem jel na dovolenou a pak jsem byl nemocný, začala mě bolet noha a dostal jsem se do skluzu,“ hájil se Bobek. „Ale takhle jste se bránil i minule, kde jste se hájil vleklou chřipkou a rodinnými důvody,“ kroutil hlavou předseda Camrda.

„Vždy se vyznačoval velmi chaotickým přístupem k práci. Snažili jsme se mu vyjít vstříc, dostal k ruce takové administrativní pracovníky, kteří byli schopní jeho nedostatky eliminovat. Ale jeho nedochvilnost a nespolehlivost je pověstná. Narůstá množství stížností na jeho práci, které už nelze řešit, přibývá i interních stížností ostatních soudců, kteří nemohli vydávat rozhodnutí o rozvodech, neboť chyběly rozsudky týkající se péče o děti,“ posteskl si šéf zlínského soudu Gargulák.

Když se začaly množit stížnosti lidí na to, že nemají od soudce Bobka rozsudky, rozhodl se předseda iniciovat prověrku jeho práce, která odhalila 32 případů, v nichž soudce nevyhotovil v zákonné lhůtě rozsudky. „Jeho prací jsem neustále přesvědčován, že jiná možnost než odvolání z funkce nemá smysl,“ zlomil nad svým kolegou hůl Gargulák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám