Hlavní obsah

Pelikán: Lidé by měli chodit k soudu jako přísedící v rámci občanské povinnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v nedělních Otázkách Václava Moravce představil nápad, že by lidé mohli chodit povinně jako přísedící k soudu, pokud to předem neodmítnou. Pelikán rovněž uvedl, že nestáhne ze Sněmovny zákon o státním zastupitelství, který budou poslanci projednávat příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa (vpravo) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán v politické debatě České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

„Dnes se zájemci hlásí. Opatrně však zvažujeme variantu, že bychom to otočili. Lidé by mohli říci, že přísedícími být nechtějí, a ostatní by to měli jako svou občanskou povinnost. Tak jako je to v Americe, kde se podle voličských seznamů vylosují členové poroty,“ vysvětlil Pelikán s tím, že by lidé šli jako přísedící k soudu maximálně jednou za život.

Doplnil, že ministerstvo k tomu chystá průzkum, kde by ho zajímal názor občanů na takový systém přísedících a zdali by měli o něco takového zájem. „Jakou hodnotu tam bude mít ten člověk? Kromě pochlubení se vnoučatům či kamarádům? Právo je složitá věc,” reagoval na nápad ministra předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa, který byl také hostem pořadu.

Téma přísedících se v debatě otevřelo poté, co přišla řeč na přidělování přísedících u Krajského soudu v Brně. Například tamní soudce Aleš Novotný si měl vybírat pouze sedm přísedících ze sta, místo toho, aby mu byli přidělováni podle zákona.

Podle předsedy Josefa Baxy není na výběru přísedících soudcem nic špatného. „Proč by si předseda senátu nemohl takzvaně vybrat, když bude soudit nějaký složitý případ. Každý z přísedících má jiné životní zkušenosti a věnuje se v životě něčemu jinému,“ konstatoval Baxa s tím, že by přísedící rozhodně nerušil. Pelikán doplnil, že kauza brněnského soudu není v jeho kompetenci a je nutné počkat na rozhodnutí příslušných míst.

Zákon o žalobcích před poslanci

V úterý má Poslanecká sněmovna projednávat zákon o státním zastupitelství, který dává žalobcům větší pravomoce a také větší odpovědnost. Ministerstvo v něm navrhuje také zrušení vrchních státních zastupitelství a specializované pracoviště pro boj s korupcí.

Podle Baxy je na zákon příliš brzy, mělo by se počkat na nový trestní řád. „Jsem nestranný, ale jestli jsou nějaká bolavá místa stávajícího zákona, ať se připraví technická novela, ale přicházet s novým zákonem se mi zdá brzy,“ prohlásil předseda NSS.

Pelikán je rozhodnutý se zákonem před poslance přijít, vzdávat se nehodlá. „Nemyslím si, že bych ho stáhnul, my ho potřebujeme, 95 procent lidí se v průzkumu domnívalo, že korupce u nás je rozšířená. V rámci analýz vyplývá, že potřebujeme nový zákon,“ vysvětlil ministr.

Je připraven i na to, že zákon neprojde. „Může se stát, že neprojde. Na něco to bude ukazovat, protože jsme to všichni slibovali voličům a uvidíme, jak se sliby plní,“ shrnul Pelikán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám