Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvlněná studená fronta by se zkraje nadcházejícího týdne měla přesunout z Německa do Česka. Vlivem toho očekávají meteorologové v pondělí silnější bouřky a ojediněle i přívalové deště. V neděli před nimi varovali zástupci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bouřky by se měly dostavit v pondělí odpoledne a během večera. „Na studené frontě se budou v západní polovině Čech, později i na Českomoravské vrchovině, vyskytovat silnější bouřky, ojediněle doprovázené přívalovým deštěm s úhrnem kolem 30 mm/hod., kroupami a nárazy větru kolem 20 m/s,“ uvedli meteorologové.

„Během pozdního večera a noci na úterý budou bouřky přecházet zejména na západě a jihozápadě Čech do trvalejšího deště,“ konstatovali zástupci ČHMÚ.

Podle nich může dojít k zatopení níže položených míst, sklepů, garáží apod. „Pro omezení škod nárazovým větrem je vhodné zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty,“ dodali meteorologové.

Přestože nejvyšší denní teploty by se v nadcházejícím týdnu měly pohybovat nad hranicí 20°C, slunce si příliš neužijeme. Podle aktuální předpovědi meteorologů totiž bude po většinu týdne oblačno až zataženo.

Studená fronta se bude pozvolna rozpadat

Po silných bouřkách zkraje týdne by se situace měla zlepšit. „V dalších dnech se bude studená fronta pozvolna rozpadat. Od čtvrtka se nad střední Evropou bude udržovat nevýrazné tlakové pole,“ uzavřeli meteorologové.

Bouřky jsou nicméně hlášeny i na druhou polovinu týdne, i když by neměly být tak silné jako v pondělí. Bude je navíc doprovázet vítr.

Reklama

Výběr článků

Načítám