Hlavní obsah

Babiš čelí dalšímu trestnímu oznámení. Anonym ho nařkl, že zneužil své funkce pro Agrofert

– Praha
Novinky, zpe

Na šéfa státní kasy a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše někdo podal další trestní oznámení. Anonym tvrdí, že Babiš zneužíval své ministerské funkce, aby pomohl svým firmám z holdingu Agrofert. Babišův koncern tvrdí, že oznámení nemá reálný základ a jedná se o mediální kampaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Trestní oznámení leží už týden na státním zastupitelství v Praze, informoval ve čtvrtek server Neovlivni.

Babiš měl údajně některým bankám nabízet výhodnější podmínky vůči státu a souběžně s tím od stejných bank získávat výhodnější podmínky pro firmy, které ovládá, nebo s ním jsou spřízněné.

„Hrubým způsobem zneužil interní informace a z pozice své funkce zcela vědomě a účelově ovlivnil stávající pravidla. A to za zjevným účelem získání značného prospěchu nebo přímo finančního zisku pro sebe, osoby blízké, své firmy, či firmy jím ovládané zjevně či skrytě, popř. pro jiné subjekty, které jsou ve sféře jeho osobního vlivu,“ citoval server z dokumentu.

Agrofert: Někdo chce zdiskreditovat pana Babiše

Babišův Agrofert uvedl, že trestní oznámení je účelové a nemá reálný základ. „Koncern Agrofert čelí v posledních měsících řadě anonymních trestních oznámení. Jsme pevně přesvědčeni, že tato oznámení nemají reálný základ a jejich cíl je jediný – zdiskreditovat naši firmu v očích veřejnosti a politicky poškodit jejího majitele pana Andreje Babiše,“ sdělil Novinkám mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Od vstupu do ministerské funkce v lednu 2014 prý Babiš Agrofert neřídí a ani za něj nikde nejedná.

Hanzelka také podotkl, že se jedná již o čtvrté trestní oznámení, které na Babiše v posledních měsících podal anonymní pisatel. Všechna oznámení navíc podle mluvčího vykazují totožné jazykové rysy, takže to vypadá, že za všemi stojí jeden člověk. Koncern proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele pro cílené pomluvy a poškozování dobrého jména společnosti.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

První trestní oznámení bylo kvůli čerpání dotací pro Farmu Čapí hnízdo. Případ nyní řeší česká policie i evropský Úřad pro boj proti podvodům. Babiš čelí také oznámením, která ho podezřívají, že dojednával výhodnější podmínky pro své firmy v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a kampaně na zavedení elektronické evidence tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám