Hlavní obsah

Ostatek sv. Zdislavy byl uložen na Lemberku, kde žila

Ostatek svaté Zdislavy se v neděli po více než sedmi stoletích vrátil na zámek Lemberk na Liberecku. Tedy na místo, kde patronka rodiny strávila více než polovinu svého života. Relikvie bude přístupná veřejnosti. Sdělila to kastelánka zámku Renata Černá.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ostatek sv. Zdislavy

Článek

"Bude trvale vystavena v zámecké kapli Seslání Ducha svatého a návštěvníci ji budou moci vidět kdykoliv během prohlídek," uvedla Černá.

Svatá Zdislava je pohřbena v nedaleké bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí. Právě odtud se v neděli po krátké pobožnosti vydalo procesí s relikvií na tříkilometrovou pouť k zámku. "Zažíváme historickou událost. Část těla naší světice, paní Zdislavy, patronky rodin a spolupatronky našeho národa, se vrací z místa, kde byla pochována, na místo, kde spolu se svým manželem a rodinou prožila šťastná léta," uvedl děkan dominikánského kláštera Pavel Mayer.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slavnostní přenesení relikvie sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí

Zdislava se narodila kolem roku 1220 na hradě Křižanov u Brna. Její otec Přibyslav patřil mezi přední moravské šlechtice první poloviny 13. století. Jako zhruba patnáctiletá se Zdislava provdala za významného českého velmože Havla z Markvartic a přestěhovala se na Lemberk, který nechal její manžel zbudovat. Tehdy to byl hrad.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Uložení ostatků sv. Zdislavy

Zdislava zemřela mladá, v roce 1252. Její ostatek byl v neděli na zámku slavnostně uložen do dřevěného relikviáře na bočním oltáři kaple. Mayer předal kastelánce také takzvaná autentika. "To je dokument, který potvrzuje pravost ostatků," uvedl. Podle něj jsou relikvie svaté Zdislavy na více než 40 místech ve světě. Například na Filipínách, v Brazílii, ve Vietnamu či v USA.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slavnostní uložení ostatků v kapli Seslání Ducha svatého

Podle Dalimilovy kroniky Zdislava proslula široko daleko svým milosrdenstvím, dobročinností, křesťanskými skutky lásky k bližnímu a léčitelským umem. Stala se léčitelkou nemocných, ochránkyní chudých a opuštěných, zejména v dobách válečných nepokojů. Blahořečena byla v Římě roku 1907. V roce 1995 ji papež Jan Pavel II. v Olomouci prohlásil za svatou a o pět let později ji vyhlásil patronkou rodiny. Je patronkou Libereckého kraje i hlavní patronkou Litoměřické diecéze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám