Hlavní obsah

Korunovační klenoty na Hradě si nenechalo ujít 2500 lidí, méně než minule

Stovky lidí čekaly v neděli od brzkého rána ve frontě před vstupem do Vladislavského sálu na Pražském hradě, aby mohly spatřit české korunovační klenoty. Celkem je během prvního dne výstavy vidělo 2500 lidí, sdělil David Šebek z tiskového odboru prezidentské kanceláře. Počínaje nedělí jsou klenoty po dva týdny přístupné zdarma při oslavách 700. výročí narození českého krále Karla IV.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Výstava českých korunovačních klenotů byla otevřena 15. května na Pražském hradě.

Článek

"Celkem dnes vidělo klenoty dva a půl tisíce lidí," uvedl Šebek. Návštěvnost během prvního dne tak byla o pár set lidí nižší, než když byly klenoty vystaveny před třemi lety při příležitosti zvolení Miloše Zemana prezidentem. "Během minulé výstavy byl denní průměr zhruba kolem tří tisíc lidí," upřesnil Šebek.

"Vysvětlujeme si to tím, že výstava začala ne v sobotu, kdy jezdí mimopražští, ale v neděli, také bylo ošklivé počasí," odhadl Šebek příčiny menšího zájmu o klenoty. Dodal, že návštěvnost mohlo ovlivnit i to, že tentokrát bude souprava vystavena delší dobu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stovky lidí čekaly od brzkého rána ve frontě před vstupem do Vladislavského sálu na Pražském hradě, aby mohly spatřit české korunovační klenoty.

První návštěvníci přišli už kolem sedmé ráno a v sychravém počasí čekali přibližně dvě hodiny. V odpoledních hodinách se čekací doba podle Šebka o něco prodloužila. Někteří lidé strávili ve frontě i tři a půl hodiny. Jiní ale vstupovali do sálu už po 40 minutách.

Svatováclavská koruna, žezlo a jablko jsou vystaveny v Gočárově vitríně, která byla zhotovena v roce 1929. Přímo u ní stojí dva příslušníci Hradní stráže. V sále jsou ale i další členové hradní policie, vojáci i zaměstnanci hradní správy. Dohlížejí například na to, aby se návštěvníci nepohybovali mimo prostor vyznačený po obvodu sálu šedivými koberci.

Omezení pohybu lidí v místnosti je podle Šebka nutné kvůli bezpečnosti, ale také proto, aby pohyb návštěvníků neměnil klima v místnosti. "Kolegové památkáři také nechali zastínit jižní okna, aby zabránili prudkému nárůstu teploty, což by mohlo klenotům škodit," dodal Šebek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na Pražském Hradě začala 15. května 2016 výstava Korunovačních klenotů. Klenoty jsou vystaveny v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV.

Jako první před vitrínu se symboly českých králů přišel pár ve středním věku. Při pohledu na klenoty se drželi za ruce a pozorně si všechny tři části soupravy prohlédli. Za nimi pak postupně přicházeli další návštěvníci, často celé rodiny s dětmi a prarodiči.

Mladoboleslavský učitel Jiří Soustružník přivezl do Prahy manželku a dvě děti. Na vstup čekali od 6:45, tedy více než dvě hodiny. "Já už jsem je viděl v roce 1993," vzpomínal. "Je to nádherný zážitek a nádherné historické dílo. Karel věděl, co dělá, měl šikovné zlatníky," dodal se smíchem.

Další lidé na Hrad vyrazili sami nebo v páru. Většina z nich se s klenoty fotila na mobilní telefony. "Korunu jsem čekal o něco menší, než je ve skutečnosti. Čekal jsem možná víc těch kamínků, ale jsem spokojený," řekl novinářům čtyřiadvacetiletý Lukáš Hulina.

Fronta zájemců se vinula od Starých zámeckých schodů ke vstupu do jižních zahrad Pražského hradu, kam lidi postupně pouštěli vojáci. Další zástup vznikal pod Býčími schody, které vedou do Vladislavského sálu. Před vstupem na výstavu čeká návštěvníky bezpečnostní prohlídka. Musejí odložit batohy a projít rámem na detekci kovů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lidé čekají ve frontě před vstupem na výstavu českých korunovačních klenotů, která byla otevřena 15. května na Pražském hradě.

Na Hradě se při karlovských oslavách koná řada dalších výstav, některé souvisejí s korunovačními klenoty. Například na výstavě Koruna na dlani je vystavena kopie Svatováclavské koruny společně s kopiemi žezla a jablka z doby Karla IV. "Ty, které vidíte tady, jsou renesanční, to znamená o dvě stě let pozdější," řekl u vitríny ve Vladislavském sále Šebek.

Expozice Žezlo a koruna návštěvníkům přiblíží historii korunovací českých králů. Uvidí na ní také korunovační plášť a korunovační kříž, které jsou jindy vystavovány s korunovačními klenoty. Výstava Koruna království zase přibližuje Karla IV. jako stavitele.

Návštěvnost výstav si Šebek netroufl odhadovat. "Jakékoliv číslo je těžké předvídat, návštěvnost výstav se řídí svou vlastní dynamikou. Víme, že zájem bude veliký," prohlásil.

Výročí narození Karla IV. v Česku připomínají i další kulturní akce a počiny. Vrcholem karlovských oslav byla v sobotu mše v katedrále svatého Víta, jíž se účastnil i prezident Miloš Zeman, nejvyšší představitelé státu a zástupci evropských panovnických rodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám