Hlavní obsah

Sobotkova vláda se posunula za pravý střed, prohlásil na sjezdu KSČM Filip

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa posunul za pravý střed a neřeší církevní restituce. Dosavadní šéf komunistů to řekl v sobotu v úvodním předsednickém projevu na devátém sjezdu strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip na sjezdu KSČM

Článek

Sociální demokracie podle Filipa zcela rezignovala na předvolební sliby. „Současná Sobotkova vláda se posunula za pravý střed,“ kritizoval.

KSČM pochválil za výsledek v posledních parlamentních a krajských volbách. „Jsme nejsilnější opoziční strana. Věřím, že příští krajské volby vyhrajeme ve dvou krajích,” řekl Filip.

Řečnicky se zeptal, jestli je možné, aby KSČM vyhrála volby. „Já si myslím, že ano,” odpověděl si.

Filip nemá funkci jistou

Komunisté si budou v sobotu volit po čtyřech letech nové vedení. Zda Filip ve funkci předsedy zůstane, se ukáže odpoledne. Výhru nemá vůbec jistou.

Ze strany se totiž ozývá volání po obratu k radikálnějšímu směru. Ten pro některé představuje bývalý místopředseda Ústředního výboru, radikál Josef Skála, který proti Filipovi kandiduje. Dalším adeptem na post šéfa strany je pražský zastupitel Ivan Hrůza.

Filip si podle serveru Aktuálně připravil ostrý kandidátský projev. Chce v něm spolustraníky varovat právě před přílišným radikalismem, který by KSČM přinesl označení extremistické partaje.

Devátý sjezd se koná poprvé v Praze. Delegáti mají stoprocentní účast, celkem se jich do pražského Top hotelu sjelo 356.

Novináři si od začátku sjezdu neodpouští některé pichlavé poznámky, což vadí některým členům strany. Pracovnicím tiskového střediska například vadila poznámka, že stoprocentní účast na sjezdu měl snad jen Andrej Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám