Hlavní obsah

Kdo má na krku Luxleaks, neměl by kázat o solidaritě, vzkázal Zaorálek do Lucemburska

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čeští politici se ohradili proti kritice Visegrádské čtyřky, kterou pronesl lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) mu připomněl lucemburské kontroverzní daňové praktiky, tzv. Luxleaks.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Nechceme jen opakovat chyby nezvládnuté migrace, které vidíme například v Paříži nebo Bruselu. Kdo má na krku Luxleaks, neměl by kázat o solidaritě,“ vzkázal Asselbornovi Zaorálek.

Kauza Luxleaks propukla před dvěma lety. Tehdy vyšlo najevo, že Lucembursko uzavíralo nadstandardní dohody o nižších daních s některými nadnárodními firmami a fungovalo pro korporace jako daňový ráj. Mezi stovkami společností byly například Apple, Amazon, IKEA nebo Pepsi.

Premiérem byl v té době nynější předseda evropské komise Jean-Claude Juncker, který popíral, že by šlo Lucembursko firmám na ruku. Objevily se ale názory, že by měl nést za kontroverzní dohody politickou odpovědnost. Hlasování o vyslovení nedůvěry v Evropském parlamentu ale Juncker nakonec ustál.

Proti Asselbornově kritice se ve středu vyslovil i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Záchvaty k nalezení rovnováhy nepovedou. A už vůbec ne ekonomické vydírání či politický diktát,“ uvedl Chovanec.

Přitakala mu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). „Souhlas. Žádná vydírání. Jsme suverénní stát s vlastními názory a postoji,“ napsala na Twitteru.

Asselborn v rozhovoru pro německý deník Aachener Nachrichten prohlásil, že dostává záchvaty, když slyší, „jak nám země Visegrádu říkají, že nemají tradici přijímání běženců... Musí se jim říci: My jsme také neměli tradici, že bohatší členské státy pomáhají těm chudším,“ nechal se slyšet šéf lucemburské diplomacie.

Výběr článků

Načítám