Hlavní obsah

Úřad Prahy 6 odpustil pokutu kvůli výměně čínských vlajek za tibetské

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jedním z potrestaných aktivistů, kteří koncem března během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vyměnili dvě čínské vlajky lemující Evropskou třídu v Praze za tibetské, má být student David Janák (21) (shoda jmen s autorkou je náhodná – ­pozn. red.). Spolu se svým kamarádem vylezl na sloup veřejného osvětlení, ostatní protestující proti čínské návštěvě se snažili k lampám připoutat nebo stáli pod nimi s dalšími tibetskými vlajkami.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Aktivisté vyměnili na Evropské třídě čínské vlajky za tibetské

Článek

Neslezl ani v okamžiku, kdy je policie začala přes megafon vyzývat, aby zanechali svého konání. Nakonec je museli policisté sundat s pomocí hasičského vozu s plošinou. Vyměněné tibetské vlajky vlály jen pár minut a čínský prezident je ani neviděl.

Místo pokuty zaplatí výjezd hasičů

Za přestupek proti veřejnému pořádku, konkrétně za neuposlechnutí výzvy, mu hrozila pokuta až pět tisíc korun, ale úředníci městské části Praha 6 mu ji před několika dny v rámci správního řízení odpustili.

Místo toho bude muset společně se svými přáteli zaplatit výjezd hasičů. Podle nařízení vlády stojí výjezd jedné jednotky hasičů 5600 korun za hodinu.

„Správní orgán přihlédl k tomu, že během svého výstupu na sloup veřejného osvětlení a po dobu jeho setrváním na něm David Janák nezpůsobil žádnou majetkovou škodu,“ píše se podle Janáka v rozhodnutí.

Jelikož mi z toho kromě napomenutí nic nevzniklo, tak jsem relativně potěšen tím výsledkem. Celkově z toho dopisu vyznívá, že Praha 6 je pro to, co jsme udělali.
David Janák, aktivista

„Vedl mě k tomu nesouhlas se spoluprací České republiky s Čínskou lidovou republikou, protože porušuje základní lidská práva a svobody, je velkým znečišťovatelem životního prostředí,“ popsal své pohnutky Právu Janák.

Jak úřad naložil s ostatními, zatím není jasné. Rozhodnutí totiž ještě není pravomocné, protože ne všichni aktivisté si už dopis převzali a navíc proti němu mohou podat rozklad.

To ovšem nebude případ Janáka, kterého rozhodnutí potěšilo. „Jelikož mi z toho kromě napomenutí nic nevzniklo, tak jsem relativně potěšen tím výsledkem. Celkově z toho dopisu vyznívá, že Praha 6 je pro to, co jsme udělali,“ sdělil Janák.

Samotný úřad věc zatím nechce komentovat. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) však v minulosti vyvěšení čínských vlajek několikrát kritizoval a dokonce v rozhovoru pro DVTV ­řekl, že když je poprvé viděl, tak nevěděl, jestli se má smát, nebo brečet.

„Obávám se však, že v rámci našeho úřadu v dané záležitosti stále ještě probíhá přestupkové řízení, které je navíc ze zákona striktně neveřejné,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám