Hlavní obsah

Česko slaví konec války, prezident jmenoval generály

Aktualizováno

Česká republika slaví 71. let od ukončení druhé světové války v Evropě. Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem přišli k Národnímu památníku v Praze na Vítkově na tradiční vojenskou přehlídku a kladení věnců.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval generály.

Článek

Pietní akt začal státní hymnou, po přehlídce vojenských a policejních jednotek přinesli vojáci na nádvoří před památníkem historické armádní prapory za zvuku husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Prezident a političtí představitelé, zástupci spolků a válečných veteránů položili věnce k památníku. Následovala minuta ticha za padlé vojáky a salvy vypálené čestnou stráží. Nad shromážděním pak proletěla dvojice armádních stíhaček Gripen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pietní akt na pražském Vítkově

Akce na Vítkově se účastnili také předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Jan Hamáček, premiér Bohuslav Sobotka, ministři obrany a kultury Martin Stropnický a Daniel Herman, pražská primátorka Adriana Krnáčová a kardinál Dominik Duka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Nacismu pomohla nejednota demokratů

Sobotka v tiskovém sdělení v souvislosti s tehdejšími válečnými událostmi varoval před nebezpečím politické ideologie založené na uvažování v kategoriích 'my a oni'. „Paušální odsuzování a šíření předsudků na základě pohlaví, náboženství, politického názoru, sexuální orientace či původu vždy plodí v konečném důsledku jen zlo a násilí,” uvedl.

Zdůraznil taky nutnost aktivní občanské obrany demokratických hodnot. „Bez ohledu na to, jestli jsme demokraty levicovými nebo pravicovými. Protože za vzestupem nacistické totality stála nejen lhostejnost k pronásledování 'těch druhých', ale i neschopnost demokratů se tehdejším nacistům postavit společně,” poznamenal ministerský předseda.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Ukončení oslav osvobození je naplánováno v Plzni, která již od čtvrtka slaví připomínku příjezdu vojáků americké armády. Plzeňané si budou moct prohlédnout třeba vystavenou historickou i současnou americkou techniku a výzbroj nebo navštívit americký festival pouličního jídla.

Jmenování generálů

Miloš Zeman na Hradě jmenoval nové generály. Je mezi nimi policista Jiří Komorous, jenž dříve čelil kritice kvůli předlistopadové minulosti posluchače důstojnické školy někdejší Státní bezpečnosti. Vyšší generálskou hodnost získali například náčelník generálního štábu Josef Bečvář, policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel hasičského sboru Drahoslav Ryba.

Ředitele útvaru pro ochranu ústavních činitelů, dosavadního plukovníka Komorouse jmenoval Zeman brigádním generálem. Brigádní generály Tuhého a Rybu povýšil prezident do hodnosti generálmajorů. Do hodnosti brigádního generála Zeman jmenoval zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského, ředitele Agentury logistiky Jaroslava Trakala a ředitele Agentury vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka. Dosud byli plukovníky.

Poslanec Foldyna pozval Noční vlky

Rudou armádu si v Děčíně připomíná ruský motorkářský klubu Noční vlci. Na akci je pozval poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Noční vlci, označovaní za ruské nacionalisty, mají blízko k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi.

Reklama

Související články

Zeman na Hradě jmenuje nové generály

Nové generály na Pražském hradě v neděli jmenuje prezident Miloš Zeman. Vyšší generálské hodnosti by se měli dočkat třeba policejní prezident Tomáš Tuhý a šéf...

Výběr článků

Načítám