Hlavní obsah

Burácení zbraní, tvrdé souboje a modřiny. V Praze odstartovala Bitva národů

Novinky, mak
Praha

Hřmotný křik a řinčení zbraní i brnění se rozléhá po pražském Petříně. Ve čtvrtek totiž odstartoval již 7. ročník mistrovství světa ve středověkém kontaktním boji. Týmy z Kanady, Ruska, USA, Argentiny, Mexika a desítky dalších zemí budou společně s českým týmem až do pondělí bojovat o titul mistrů světa v tzv. Bitvě národů.

Řev, burácení zbraní, tvrdé souboje, otoky. Odstartovala Bitva národů na PetříněVideo: Novinky

 
Článek

Více než 750 válečníků bude soutěžit v několika kategoriích. Bojovat nebudou pouze muži, ale i více než 50 žen. Česká reprezentace má 40 členů a bude mít zastoupení ve všech disciplínách.

„Historický středověký boj je zcela novým amatérským sportem, je unikátní tím, že nabízíme podívanou na kontaktní masové bitvy. Je to adrenalinová show se spoustou soubojů silných mužů v plné zbroji, jejich fyzických střetů, s litry potu a někdy i trochou krve. Nejedná se však o divadlo, ale o skutečný boj,“ říká o klání středověkých bojovníků prezident sportovního klubu HMBIA Anton Trubnikov.

Šampionát zahájily ve čtvrtek ženské a mužské duely. Válečníci bojují jak s dlouhými meči, tak s halapartnami. „Do soubojů jednoho proti jednomu nasadíme celkem šest bojovníků. Tři muži se utkají v duelech s meči a jeden také s halapartnami a tři ženy, z nichž dvě budou bojovat meči a jedna v kategorii halaparten,“ říká Tomáš Gajdošík, bojovník a mluvčí české reprezentace.

Modřiny a otoky

Bojovníci v autentických středověkých zbrojích mnohdy uštědří rány sekerou, meči a není divu, že si z bojiště odnášejí modřiny, otoky a občas i zlomeniny. Podle Gajdošíka v tomto sportu kralují Rusové a Ukrajinci.

„Samozřejmě počítám i s ranami do hlavy nebo do zad, to je pro tento sport typické. Necítím skoro nic, zbroj je dělaná tak, aby se člověk cítil dobře a pociťoval jen opravdu silné rány. Což v mé disciplíně, kterou je triatlon, a bojujeme jen s mečem, tolik nehrozí. Nepoužívají se obouruční zbraně jako v disciplíně buhurt,“ podotýká bojovnice Eva Grollmusová, která se sportu věnuje dva roky. V triatlonu se postupně bojuje různými typy mečů a štítů.

V souboji vítězí ten, kdo má větší počet zásahů soupeře, ty hodnotí rozhodčí.

Foto: Battle of the Nations

Na bojišti se do sebe ostře pustily i ženy.

Meče, štíty a zbroje jsou replikami původního vybavení středověkých rytířů, jak jsou známy z dostupných zdrojů a z muzeí. Zbraně jsou ocelové, nesmí být však ostré.

„Moje výzbroj je odlehčená kvůli disciplíně triatlon, váží kolem 25 kilo, kdežto kluci do buhurtu mají 30 i více kilo. Zbraň je otupená, musí splňovat určitou tloušťku ostří 4 mm a hrot musí být zaoblený do poloměru eurové mince. Nesmíme bodat, smí se jen sekat,“ upřesňuje Eva Grollmusová.

Striktně daná pravidla boje
Do seznamu nepovolených zásahů patří například kopy do rozkroku či kloubních jamek, nesmí se škrtit nebo páčit končetiny proti přirozenému pohybu. Nad souboji dohlíží několik maršálů, kteří vyřazují z boje bojovníka, který má více než dva opěrné body.

Hlavní program se bude konat v pátek, kdy na Hradčanském náměstí proběhne slavnostní zahájení. Ceremoniál odstartuje v 10:00 spektakulárním průvodem týmů v historických zbrojích s vlajkami všech zúčastněných zemí. Po slavnostním zahájení proběhnou první masové bitvy v královské disciplíně 21 proti 21 a také souboje pět proti pěti.

„Do bojů pěti proti pěti se nám podařilo postavit tři silné týmy, které již mají dost zkušeností, aby se probojovaly dál. Pro královskou disciplínu jsme připravili lepší taktiku a věříme, že bude úspěšná a posune nás dál do vyřazovacích bojů,“ říká Tomáš Gajdošík.

Tvrdé souboje budou letos probíhat v průběhu pěti dnů. Závěrečný den šampionátu v pondělí nabídne finálové souboje v duelech, soubojích pěti proti pěti a v masových bitvách 21 proti 21, v odpoledních hodinách pak bude vyhlášení vítězů, kdy se ukáže, zda ruské týmy obhájí tituly mistrů světa, které vyhrály loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám