Hlavní obsah

Vnitro chystá zvláštní jednotku proti nelegálním migrantům

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra a policie přišly s řešením, jak lépe čelit případné vlně nelegální migrace. Chystají zvláštní jednotku při Cizinecké policii. Podle informací Práva má mít celkem 181 lidí umístěných v Praze, Brně, Ostravě a v Pardubicích. Nápad se zamlouvá nejen koaličním poslancům, ale i části opozice, byť někteří její poslanci mají výhrady.

Foto: Jan Švábek, Právo

Běžence v pátek odvezla Cizinecká policie na služebnu do Plzně.

Článek

Podle vnitra by jednotka v případě potřeby měla okamžitě reagovat na nové situace v migraci, zajišťovat bezpečnost, veřejný pořádek a ochranu hranic Česka. Připravena má být také k okamžitému vyslání do zahraničí, a to při ochraně vnější schengenské hranice.

Kromě toho má také asistovat v nových zařízeních pro zajištění cizinců nebo se podílet na odhalování terorismu a organizovaného zločinu, na zajištění pořádku při veřejných shromážděních a poskytovat pomoc při likvidaci následků katastrof a živelních událostí.

„Je to dobrý nápad, který by měl každý ocenit,“ řekl Právu místopředseda klubu ANO a bývalý policista Bronislav Schwarz, který je s návrhem obeznámen.

Rozpočet už s nimi počítá

„Nasazení takové jednotky a její dislokaci po republice v případě cesty uprchlíků přes naše území, což se může stát, lze jedině přivítat,“ uvedl.

Ze své zkušenosti připomněl, jak důležitý je výcvik pro podobné případy. „Pokud běžný policista narazí na vraha, tak ne každý je schopen si s takovou situací poradit, ale pokud je k tomu připravený, není to žádný problém,“ řekl Schwarz.

Vnitro tvrdí, že zřízení jednotky nemá zvýšit rozpočet ani o korunu, protože s novými místy a penězi na ně počítá už loni schválený rozpočet.

Jednotka má být složena jak z policistů už nyní nasazených v boji proti nelegální migraci, při ochraně bezpečnosti a veřejného pořádku, tak z nových příslušníků, které získá policie v rámci náborové kampaně.

Míra navracení ekonomických migrantů je stále daleko od našich představ
z vládního dokumentu

V době „klidu“ by jednotka měla podle potřeby posilovat celostátní nebo krajské útvary.

Hlavní je vybavení

Její zřízení oceňují také komunisté. „Je dobře, že policie bude připravena i s touto specializovanou jednotkou, pokud by došlo k eskalaci migračního pohybu,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

Vnitro připouští, že budoucí situaci lze jen těžko předvídat, nicméně v evropském měřítku se příliš nelepší.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

„Přijatá opatření a především pak zřizování hotspotů v Itálii a Řecku postupují jen velmi pomalu, ochrana exponovaných částí vnější hranice se stále jeví jako extrémně nedostatečná a míra navracení ekonomických migrantů je stále daleko od našich představ,“ uvádí dokument pro vládu, který má Právo k dispozici.

Desítky českých policistů se už vystřídaly např. v Maďarsku, Slovinsku, Makedonii či v Řecku.

Je dobře, že se aspoň něco dělá, ale 180 lidí nic nevyřeší
poslanec Marek Černoch (Úsvit)

Zřízení nové jednotky nechce dopředu odmítat místopředsedkyně klubu ODS a bezpečnostní expertka Jana Černochová. Za klíčové považuje vybavení policie, které je podle ní nedostatečné.

„Nebráním se, aby si ministr uzpůsobil útvary podle potřeb, ale jako klíčové vidím vybavení, kde se armáda i policie potýkají se špatně nastaveným akvizičním programem, kdy chybějí boty, neprůstřelné vesty, zbraně a další,“ řekla Právu.

Klíčový je podle ní rovněž výcvik. Dokumentovala to na případu Uherského Brodu, kdy se „hledal jeden schopný“ policista, který byl ochoten zasáhnout proti střelci, který zabil osm lidí.

Za nedostatečné řešení pak považuje zřízení mobilní jednotky šéf klubu Úsvitu Marek Černoch. „Je dobře, že se aspoň něco dělá, ale 180 lidí nic nevyřeší,“ řekl Právu s tím, že jeho hnutí navrhovalo už v rámci letošního rozpočtu vyčlenění prostředků na nábor 3000 policistů, což ale neprošlo.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Pavel Kováčik

Foto: Petr Horník, Právo

Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch

Úsvit už delší dobu navrhuje obnovení pohraniční policie i zřízení dobrovolných pomocných sborů policie z řad občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám