Hlavní obsah

Strany se předhánějí, která přijde s nudnějším sloganem

Právo, Jan Rovenský

Soudě podle sloganů, se kterými se vytasily politické strany pět měsíců před říjnovými krajskými a senátními volbami, to vypadá, že Česko čeká růžová budoucnost. Tytam jsou útočné slogany. Na pozitivní hesla sázejí babišovci, ODS, TOP 09 i Starostové. Ale celkově je to zatím jedna velká nuda.

Foto: archiv, Právo

Předvolební billboard TOP 09

Článek

Soc. dem. se zatím jako jediná vymezila proti konkurenci, a to narážkou na Andreje Babiše: Stát není firma. Je to společenství lidí.

Pravice se zaměřila „na hlavu“: heslem TOP 09 je např. Silou rozumu, ODS sází na Spravedlivé, moderní a chytré Česko.

Foto: archiv, Právo

ODS sází na Spravedlivé Česko

A v úterý představilo hnutí ANO slogan Chceme lepší Česko. Má se zaměřit na zdravotnictví, bezpečnost, školství, dopravní infrastrukturu, sociální služby a efektivní a transparentní řízení úřadů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Billboard hnutí ANO

Šéf hnutí Babiš uvedl, že krajskou kampaň chce vést v pozitivním duchu. „Nechceme se vymezovat. V regionech je ale hodně co vylepšovat a my jsme, myslím, za dva roky ve vládě ukázali, že to zvládneme,“ řekl k plakátům, na nichž stejně jako v minulosti lídr ANO kandidátům kryje záda.

„Kampaň bude levná a kontaktní, jak jsme zvyklí my i naši voliči,“ dodal Babiš. Strana zároveň zřídila i webový portál chcemelepsicesko.cz, kde občané budou moci psát své názory i připomínky, kvůli volbám si zvláštní stránku srdcebijevlevo.cz zřídila i ČSSD.

STAN děkuje

Starostové a nezávislí brzy spustí kampaň, v rámci níž lidem poděkují za důvěru. „Zatímco ostatní strany slibují, co všechno udělají, my už za sebou máme konkrétní výsledky,“ řekl Právu předseda STAN Petr Gazdík.

Foto: archiv, Právo

Starostové na billboardu děkují

Podle něj bude šedobílá vizualizace pro všechny kraje stejná, ale každý region si na billboard dá heslo, které upozorní na místní problémy.

Načas si s kampaní zatím dávají lidovci. „Ještě počkáme, hesla i kampaň budeme představovat až v srpnu,“ řekl Právu lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ani komunisté nespěchají, ale za deset dní mají volební sjezd. Pokud jde o náklady, tak tytam jsou stamiliónové částky z minulosti. ČSSD kvůli závazku vůči Zdeňku Altnerovi snížila svůj rozpočet ze sta miliónů na osmdesát, ANO chce na kampaň dát 60 miliónů, TOP 09 má v plánu utratit 33 miliónů, Starostové počítají s patnácti milióny a ODS vydá 20 miliónů.

Že stát není firma a občané zaměstnanci, ví snad každé dítě
politolog Alexandr Tomský

Politologové vesměs soudí, že to je zatím předvolební nuda. Jiří Pehe velkou účinnost předvolebním heslům nepřičítá. „V myslích lidí utkvějí buď velmi originální hesla, anebo taková, která se vymezují proti někomu. V tomto ohledu je to heslo ČSSD, které se vymezuje proti hnutí ANO,“ řekl Právu.

Foto: archiv, Právo

Billboard se sloganem ČSSD

„Pozornost ale není nezbytně záruka toho, že to straně pomůže. Záleží hodně na tom, jak si občané takový slogan vyhodnotí a zda se nemůže nakonec proti straně obrátit. Je to taková sázka do loterie,“ dodal Pehe.

Podle politologa Alexandra Tomského strany představily nicneříkající hesla, která zastírají prázdnotu nebo jen matou.

„Že stát není firma a občané zaměstnanci, ví snad každé dítě. Vymezovat se vůči jiným neříká nic o straně, jež se vymezuje. Síla rozumu je moc hezká věc, není to ale politický program. A spravedlivý a moderní a chytrý stát – to je, jak když pejsek s kočičkou pekli dort. Podobné je to s tím, když někdo chce lepší stát – je to milé, ale nevíme, jak toho dosáhnout,“ uvedl Tomský.

Politolog Milan Znoj řekl Právu, že cílem hesla je hodnotově identifikovat partaj.

„Strany teď dávají přednost heslům abstraktně pozitivním, která nabízejí přijatelné teze, ale jsou zaměnitelná. Jediné konfrontační heslo je slogan soc. dem., které jednoznačně míří na ANO. Myslím, že je to zdařilý příklad, jak obecný slogan může naznačit něco víc,“ podotkl.

Anketa

Ovlivňují vás při volbách slogany stran na billboardech?
Ano
1,4 %
Ne
98,6 %
Celkem hlasovalo 2699 čtenářů.

Související témata:

Foto: ODS

Nové logo ODS

Foto: STAN

Logo Starostů a nezávislých (STAN)

Foto: Novinky

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám