Hlavní obsah

Poslanci chtějí omezit reklamu v obchodech, která je jen v cizím jazyce

Novinky, zpe
Praha

Obce možná budou mít pravomoc zakázat restauracím a obchodům, aby měly svoji nabídku jenom v cizím jazyce. Sněmovna v úterý poslala do třetího čtení novelu zákona o regulaci reklamy, která počítá s tím, že text by musel být zřetelný a dobře čitelný i v češtině. Návrh poslanců z řad TOP 09, ANO a ČSSD cupovali hlavně občanští demokraté.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo), premier Bohuslav Sobotka uprostřed) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) běhenm jednání Sněmovny.

Článek

Důvodem pro předložení návrhu byl fakt, že v některých větších městech se objevuje reklama jen v cizích jazycích, čímž podniky lákají zahraniční turisty. Předkladatelé návrhu dávali za příklad třeba velké množství ruských reklam v Karlových Varech.

Podle poslankyně Heleny Langšádlové (TOP 09) má novela podporu i u dalších měst, například Prahy, Mariánských lázní či Hradce Králové.

Nařízení by se nevztahovalo na reklamy v médiích, na internetu ani na názvy firem, jmen podnikatelů a ochranných známek.

Proti byla hlavně ODS

Návrh ale připadá nesmyslný ODS. Místopředseda strany Zbyněk Stanjura kritizoval TOP 09 za to, že chce něco nařizovat podnikatelům. „K čemu je to dobré? Přijde mi, že dnes tady reprezentujeme vládní poslance a navrhujeme zamítnutí opozičního návrhu TOP 09,“ prohlásil Stanjura.

Dodal, že zákon není dobrou cestou, jak bojovat s ruskými nápisy v Karlových Varech. Navrhl proto, aby byla novela ve třetím čtení zamítnuta.

„Pokud se někomu nelíbí, a já to chápu, že se to nedočte v češtině, co v tom obchodě nebo v restauraci nabízejí, ať tam nechodí. Dá se hlasovat tím, že tam neutrácím své peníze. Takhle jednoduché to prostě je,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám