Hlavní obsah

Na krabičkách cigaret budou za měsíc odpudivé obrázky

• Aktualizováno

Senátoři ve středu podpořili zavedení odpudivých obrázků na krabičkách cigaret, které mají varovat před škodlivostí kouření. Na krabičkách se objeví již v květnu. Senátoři v novele o potravinách souhlasili rovněž s tím, že řetězce budou mít povinnost předat vyřazené nezávadné potraviny sociálně potřebným.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Článek

Návrh, který již v březnu schválili poslanci, počítá s tím, že od 20. května se na krabičkách cigaret začnou objevovat odpudivé obrázky. Obrázky budou muset zabírat nejméně 65 procent obalu. [celá zpráva]

Ministerstvo zemědělství již před časem uveřejnilo 42 obrázků, které se na krabičkách začnou objevovat. Obrázky budou rozděleny do tří souborů, přičemž každý z nich se bude používat vždy jeden rok. [celá zpráva]

Foto: Ministerstvo zemědělství

Cigarety v současných obalech bude možné doprodávat pouze do léta. Od 20. srpna už budou smět být na pultech obchodů pouze krabičky s obrázky.

Novela vycházející z evropské směrnice také zakáže prodávat cigarety s jinou než tabákovou příchutí.

Reklamy na  přípravky na posílení potence až po 22. hodině

Norma má také zpřísnit označování potravin českými logy nebo sjednotit způsob informování o původu nebalených potravin.

Další z úprav má povolit jen v nočních hodinách vysílání reklamy na doplňky stravy, které mají sloužit na podporu sexuální výkonnosti.

Senátorům ODS a Starostů vadilo, že velcí obchodníci budou muset předávat nevyužité potraviny pouze do potravinových bank a nebudou je moci dodat přímo například do dětských domovů nebo zoologických zahrad. Podle některých kritiků jde o formu nuceného vyvlastnění bez náhrady.

Normu dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám