Hlavní obsah

Den otevřených dveří na Pražském hradě přilákal tisíce lidí

Praha

Možnost prohlédnout si běžně nepřístupné prostory Pražského hradu v sobotu využilo téměř 6000 lidí. Uvedl to mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek. Bezmála 1500 osob pak navštívilo nedaleký Hrzánský palác, který využívá úřad vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Den otevřených dveří na Pražském hradě provázely dlouhé fronty.

Článek

"Letos jsme měli tři novinky. Jednak tady byla expozice, ve které byl vystaven prvorepublikový Řád bílého lva, dále federální Řád Tomáše Garrigua Masaryka a zároveň jsme měli dva sály zařízené jako při státní návštěvě," řekl Šebek. I proto na prohlídku dorazily davy lidí. "Fronta se letos táhla až do Loretánské ulice," uvedl Šebek.

Návštěvníci mohli na Hradě nahlédnout například do Španělského sálu, Rudolfovy galerie či salonů jižního křídla Nového paláce.

V Rothmayerově sálu byla expozice představující činnost Kanceláře prezidenta republiky. Zrcadlový salón vypadal jako při mezinárodním dvoustranném jednání a Společenský sál byl zařízen jako na tiskovou konferenci po státní návštěvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Společenský sál na Pražském hradě.

Celkem Hrad napočítal 5928 návštěvníků.

Terasa z níž se díval prezident Masaryk

Také v Hrzánském paláci v Loretánské ulici návštěvníci viděli reprezentační prostory, otevřena byla zdejší expozice Symboly republiky a výstava Můj stát.

Foto: Petr Horník, Právo

Den otevřených dveří v Hrzánském paláci.

"Přišlo 1450 návštěvníků. Ve srovnání s předchozím dnem otevřených dveří je to značně víc," sdělila Andrea Šlechtová z informačního centra úřadu vlády. Návštěvníci měli podle ní zájem hlavně o vyhlídku z terasy, ze které se na Prahu díval i první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Velkým lákadlem byla také pracovna premiéra.

Foto: Petr Horník, Právo

Španělský sál Pražského hradu

"Děti se hodně zastavovaly i u výstavy Můj stát, která je podaná stylem komiksů," dodala Šlechtová.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé měli možnost vidět prostory, které jsou běžně pro veřejnost uzavřeny.

Pražský hrad patří k nejoblíbenějším cílům turistů, kteří navštěvují českou metropoli. Dny otevřených dveří, při nichž si lidé mohu prohlédnout jinak nepřístupné sály, se v sídle českých králů a prezidentů konají většinou dvakrát ročně.

Hrzánský palác se měl pro veřejnost otevřít už loni 17. listopadu, úřad vlády ale tehdy den otevřených dveří zrušil kvůli bezpečnostním opatřením v okolí vládních budov po teroristických útocích v Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám