Hlavní obsah

Hříbata divokých koní dostala jména, kmotrem byl i Nohavica

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lysá nad Labem

Hříbata divokých koní se jmenují Samhain, Aife a Fionntan. Taková jména dostali dvě klisny a jeden hřebec v pátek odpoledne od svých kmotrů. Těmi se stali písničkář Jaromír Nohavica, starosta Milovic Milan Pour a středočeský hejtman Miloš Petera.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V rezervaci u Milovic byla pokřtěna hříbata divokých koní.

Článek

V rezervaci u Milovic už nyní běhá devět hříbat, která se tu narodila, stádo se tak celkem rychle rozrůstá a další klisny jsou nejspíš ještě březí. Kromě divokých koní je v ohradě také sedm praturů, jimž už se tady v tomto týdnu také narodilo první mládě.

Čtyřicetihektarová ohrada nejspíš začne být tak početným stádům malá. „Máme rozjednáno se Středočeským krajem, že si pronajmeme dalších 30 hektarů. Kromě toho se počítá i se vznikem dalších lokalit, kde se budou divocí koně umísťovat,“ řekl Právu Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina, která za zřízením rezervace a ochranou zdejší lokality stojí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Křest divokých koní proběhl v pátek odpoledne.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hříbata divokých koní se jmenují Samhain, Aife a Fionntan.

Podle Dostála bude ale nutné v budoucnu rozrůstající se stádo rozdělit, aby se příbuzná zvířata nemnožila mezi sebou. O divoké koně má zájem například Národní park Podyjí, další rezervace by měly vzniknout na Vysočině a v Doupovských horách.

Vybraná jména pro hříbata mají svůj význam. Samhain je velký keltský svátek, který se slaví v říjnu, a toto jméno dostala samička, která se v říjnu narodila a byla prvním hříbětem zplozeným i narozeným v Milovicích. Aife znamená Kráska a Fionntan Bílé světlo.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V budoucnu bude nutné rozrůstající se stádo rozdělit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kmotry se stali hudebník Jaromír Nohavica (vlevo), hejtman Miloš Petera (vpravo) a starosta Milan Pour.

Výběr článků

Načítám