Hlavní obsah

Praktici některé léky nepředepíší. Na specialistu se ale čeká týdny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktičtí lékaři chtějí větší pravomoci v předepisování léků svým pacientům. Často je totiž musejí posílat ke specialistovi. Pro pojišťovny je levnější, aby co nejvíce zdravotních potíží pacientů vyřešil praktik u sebe v ordinaci. Totéž si podle průzkumů přejí i pacienti, preskripční omezení však nedávají lékařům jinou možnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Když přijde pacient se zánětem spojivek, nemohu mu předepsat dokonce ani antibiotické kapky. Pacient odchází k oftalmologovi, kde si vystojí další frontu, o objednacím termínu nemluvě, aby dostal to, co jsem mohl okamžitě vyřešit v ordinaci,“ řekl Právu MUDr. Igor Karen.

Zjednat nápravu chce tisíc lékařů, kteří se v pátek sešli v Praze na Jarní interaktivní konferenci Společnosti všeobecného lékařství.

Smutné prvenství

„Jsme bohužel na prvním místě v EU, co se týče počtu preskripčních omezení u praktických lékařů. To výrazně omezuje práva pacientů na kvalitní, dostupnou zdravotní péči,“ řekl dále Právu Karen. „Ta je ve většině případů oddalována velmi dlouhými čekacími termíny u specialistů – v lepším případě několik dní či týdnů, ale často i několik měsíců,“ dodal.

Do očí bijící je podle něj situace v diabetologii. „Na moderní antidiabetika preskripčně ‚nedosáhneme‘ a jsme nuceni předepisovat ta, kde je vyšší riziko nebezpečných hypoglykemií,“ uvedl Právu Karen. Podle něj v současnosti 95 procent zahraničních ordinací praktických lékařů diabetiky léčí, může jim předepisovat všechny moderní léky na léčbu cukrovky, ale i lázně, glukometr, proužky pro měření cukru v krvi atp.

Lidé nechtějí zbytečně putovat po zdravotnickém systému
Igor Karen

„V České republice se sice přibližně 120 tisíc pacientů s druhým typem diabetu léčí ve 2500 praxích všeobecných lékařů, jejich pravomoci na předepisování moderních léků jsou však neúměrně osekány,“ doplnil Karen.

Pacienti nechtějí obcházet lékaře

Stejná situace je podle něj u některých plicních nemocí a kombinovaných bronchodilatačních léků s kortikoidy, u léků na mykózy, moderních protisrážlivých léků i běžných léků například na záněty spojivek či ekzémy.

Podle průzkumu, který si praktici nechali udělat mezi 1800 lidmi z celé republiky, pacient nechce navštěvovat tři až pět ordinací kvůli potížím, které by mohl vyřešit na jednom místě.

„Nechtějí zbytečně putovat po zdravotnickém systému. Uvítali by maximum péče od svého praktika. Nechtějí čekat dlouhé měsíce na termín u specialisty, např. alergologa, dermatologa či oftalmologa, aby jim předepsal kapky, tablety nebo spreje, které už berou a jež by jim mohl předepsat i jejich praktik,“ uvedl MUDr. Karen.

Čekala přes dva měsíce

Zmiňuje také jeden z podle něj nesmyslných příkladů omezení preskripce. „Mám pacientku s oboustranným karcinomem prsu a postradiační dermatitidou, která trpí těžkým ekzémem, Na ten funguje konkrétní kortikoidní mast, kterou však jako praktik nemohu napsat, to může pouze dermatolog,“ sdělil Karen.

Když však pacientka podle něj specialistovi zavolala, dostala objednací termín za dva a půl měsíce. „Nakonec si lék zaplatila sama, což považuji za diskriminaci pacienta. Tentýž problém jsme řešili kvůli mykóze v ústech, naštěstí jsem také infektolog, takže jsem jí mohl léčbu napsat,“ uvedl lékař.

Výběr článků

Načítám