Hlavní obsah

Zeman kritizuje slabou Evropu, chce šetřit na sociálních dávkách

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během debaty s některými středočeskými krajskými zastupiteli a úředníky prezident Miloš Zeman znovu zkritizoval postupy Evropské unie při řešení migrační krize. Podle něj jsou potřeba v čele výrazné osobnosti typu (Tonyho) Blaira, (Margaret) Thatcherové, (Françoise) Mitterranda či (Charlese) de Gaulla, kteří mají nějakou vizi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Středočeského kraje

Článek

„Nepotřebujeme ufňukané politiky,“ uvedl Zeman. Kritizoval Evropu za neschopnost bránit vnější hranice. „Buším do Evropy, abych zvýšil její schopnost potýkat se s problémy, ne proto, abych ji rozbil,“ řekl Zeman.

Hraniční stráž, která má v počtu 1500 lidí bránit evropské hranice, označil za „operetní armádičku“. „Jsem zastáncem vzniku evropské armády. Vlnu migrantů nezastaví 28 nekoordinovaných armád, ale jednotná armáda pod jednotným velením,“ řekl Zeman, během pondělní návštěvy sídla Středočeského kraje, který ocenil za spolupráci s Čínou.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se středočeským hejtmanem Milošem Peterou (ČSSD)

Jedním z témat debaty byla rozpočtová politika ministra financí Andreje Babiše (ANO). Opoziční zastupitel Jan Skopeček (ODS) namítal, že by stát měl více šetřit a ukrajovat ze státního dluhu, než se to daří Babišovi. Podle Zemana by bylo řešením například škrtnutí 42 miliard korun podpory pro obnovitelné zdroje, což nechce Babiš udělat kvůli obavě ze vzbouření a arbitráží ze strany solárních baronů.

„Šetřil bych také na dávkách v hmotné nouzi. Není možné, aby existovaly rodiny, jejichž členové nikdy nepracovali, vstávali před polednem, vykouřili krabičku cigaret a šli do hospody, případně hráli na automatech,“ nabádal prezident Zeman, podle něhož by se další úspory daly hledat v předražených IT zakázkách.

Anketa

Jste pro vznik evropské armády pod jednotným velením?
Ano
71,8 %
Ne
28,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4496 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Baz Ratner , Reuters

Tony Blair

Foto: Adrian Dennis, Reuters

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám