Hlavní obsah

Zaplatíme, uspějeme v dovolání a 337 miliónů už nikdy neuvidíme, bojí se v ČSSD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté mlží kolem platby dluhu ve výši 337 miliónů korun bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi. Zaplatit musí do zítra. Strana pohledávku zatím neuznala, prohlásil ve středu Jiří Chvojka, mluvčí advokátní kanceláře Bělina and Partners, která ČSSD zastupuje. Novinkám řekl, že strana se bojí, že pokud zaplatí a poté uspěje s dovoláním u Nejvyššího soudu, peníze už nikdy neuvidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Ve středu ráno se kvůli kauze sešly špičky strany s právníky. „To, co se dnes řešilo, byla jistá míra poměrně vysoké nestandardnosti postupu soudů, které jsou uplatňovány vůči ČSSD, a jak se proti nim bránit,“ řekl po jednání Chvojka.

Zmínil, že ačkoliv Altner požadoval pro zaplacení částky 15denní lhůtu, soud určil tři dny. „Ačkoli běžná doba vypracování rozsudku je měsíc, v případě ČSSD to bylo pět dnů včetně doručení,“ vyjmenovával Chvojka.

Zda strana do čtvrteční půlnoci zaplatí 337 miliónů, nechtěl říci. „Způsob, jakým to budeme řešit, oznámíme zítra. Vstupuje tam celá řada proměnných. Pohledávku jsme zatím neuznali,“ prohlásil Chvojka.

Mlží i premiér

Vysvětlil, že strana chce využít všechen čas. „ČSSD má obavy, že pokud peníze zaplatí a Nejvyšší soud potom rozhodne v její prospěch, tak už peníze neuvidí,” uvedl.

Ohledně platby mlží i šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na dotaz Novinek, zda strana dluh zaplatí, odvětil: „Myslím, že ta věc je zřejmá. Pokud máte jakékoliv otázky, můžete se obrátit na naší právní kancelář.”

Věřitelů přibývá, tvrdí Chvojka

Situaci komplikují Altnerovi věřitelé, kteří se obracejí se svými nároky přímo na Lidový dům. ČSSD eviduje nároky 17 Altnerových věřitelů v hodnotě asi 20 miliónů.

„Stále ještě přibývají exekuční příkazy, přihlašují se další věřitelé, lhůtu pro finanční řešení jsme posunuli do zítra. Teď nevíme, jak rychle musíme reagovat na exekuční příkazy,“ uvedl Chvojka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám