Hlavní obsah

Kritici migrace demonstrovali před sídlem ČSSD a blokovali hraniční přechody

– Praha/Cínovec • Aktualizováno
Právo, Novinky, koc, jap, ib

Několik set kritiků migrace v sobotu odpoledne demonstrovalo před sídlem sociálních demokratů v Praze a zablokovalo hraniční přechody. Akce pořádaly strany Národní demokracie a Úsvit - Národní koalice.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Blokády hranice na Cínovci se zúčastnilo asi 200 lidí.

Článek

Před sídlem ČSSD v pražské Hybernské ulici se sešlo zhruba 200 lidí se státními vlajkami i vlajkami národní demokracie. Vykřikovali hesla jako: „Nic než národ“ a „Multi kulti nechceme“. Kritizovali migraci, Evropskou unii a českou vládu.

Po 16:00 akci ukončili a rozešli se. Zhruba sto jich za dozoru policie směřovalo na Václavské náměstí. Původně měli v plánu vydat se k sídlu ministerstva vnitra.

Další stovky lidí se zúčastnily demonstrací a krátkodobých blokád na třech místech na státní hranici - konkrétně na Cínovci na Teplicku, v Kraslicích na Sokolovsku a v Českých Velenicích na Jindřichohradecku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kritici migrace zablokovali hraniční přechody na Cínovci.

Na Cínovci se sešlo zhruba 200 kritiků migrační politiky. Většinou to byli odpůrci německé kancléřky Angely Merkelové. Kromě obyvatel příhraničních obcí to byli zejména příznivci německého krajně pravicového hnutí Pegida, kteří dorazili z Drážďan. Většina z účastníků měla české či německé vlajky, nebo protimigrační transparenty psané v obou jazycích.

„Chceme našim vládám společně ukázat, co si o jejich krocích myslí obyčejní lidé a že je pro nás bezpečnost na prvním místě,“ řekl český poslanec za Úsvit David Kádner.

Další řečníci poukazovali například na složitost integrace uprchlíků a požadovali uzavření hranic před přílivem dalších uprchlíků.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Kritici migrace zablokovali hraniční přechody na Cínovci.

Po zhruba 40 minutách proslovů se účastníci protestu přesunuli k státní hranici, kterou asi deset minut blokovali svými těly. Blokáda skončila zpěvem německé a české hymny. Kvůli uzavření hranice zůstalo několik aut v koloně.

Na demonstraci dohlížely desítky policistů včetně členů antikonfliktního týmu. Vážnější incident ale řešit nemuseli.

V Kraslicích se sešlo asi sto lidí, třicet z nich dovezl na místo autobus z Prahy. Zde dopadla blokáda hlavně na české řidiče směřující do Německa. Na druhé straně byla doprava přes přechod odkloněna.  

Foto: Ivan Blažek , Právo

Do výměny názorů mezi odpůrci imigrace a ženou hlásající, že žádný člověk není ilegální, se musel vložit policejní antikonfliktní tým.

Plzeňský mítink bez většího zájmu

Bez většího zájmu veřejnosti proběhl v sobotu odpoledne plzeňský mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti. Protiimigrantskou a protiunijní rétoriku jejího předsedy Tomáše Vandase a dalších řečníků si přišla na náměstí Republiky vyslechnout necelá stovka lidí.

Hodinová akce proběhla v klidu, policejní antikonfliktní tým ale musel zasáhnout po jejím konci, když si několik odpůrců imigrace všimlo ženy s cedulí s nápisem: „Žádný člověk není ilegální“. I v tomto případě ale zůstalo jen u krátké ústní výměny názorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám