Hlavní obsah

ČSSD: Chceme nárůst platů zdravotníků a učitelů o deset procent

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni učitelé a zaměstnanci ve zdravotnictví, tedy lékaři i zdravotní sestry by měli dostat od prvního ledna 2017 o deset procent vyšší tarifní plat, navrhl v sobotu Ústřední výkonný výbor ČSSD. Ve hře je i rozšíření přídavků na děti.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Cílem je, abychom pokračovali v růstu reálných mezd u veřejných zaměstnanců,“ uvedl předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka. „Chtěli bychom, aby se platy zaměstnanců ve veřejném sektoru zvýšily o pět procent od prvního ledna 2017,“ dodal.

Lékaři, zdravotní sestry a učitelé by se měli dočkat až desetiprocentního nárůstu tarifních platů.

„Sociální demokracie bude požadovat, aby se zvýšila platba za státní pojištěnce. Budeme chtít, aby se i příští rok zvýšila platba za státní pojištěnce, tím bychom mohli mít dostatek prostředků na to, aby se tarifní platy ve zdravotnictví zvýšily o deset procent,“ myslí si Sobotka.

Podpořit by ČSSD chtěla také rodiny s dětmi. Sociální demokraté by chtěli rozšířit okruh rodin, které mají nárok na dětské přídavky a porodné. Dnes jsou tyto dávky jen pro rodiny s příjmem 2,4 a 2,7 životního minima.

Do sportu 6 miliard

„Rádi bychom také, aby se výrazně zvýšilo financování sportu. Měli bychom usilovat o to, aby do sportu šlo alespoň šest miliard korun. Aby bylo možné podporovat sportovní činnosti ve školních družinách,“ dodal premiér.

Snížit by ČSSD chtěla také hranici pro doplácení na léky pro důchodce nad 65 let a nezletilé děti. V současnosti je tato hranice stanovena na 2,5 tisíce za rok. ČSSD by tuto hranici ráda stanovila na dvou tisících korun či jeden tisíc pro důchodce.

Strana se zabývala i valorizací penzí, která by mohla být nad rámec současného zákona (inflace a třetina růstu reálných mezd).

Konečně se strana zabývala i návrhem na snazší komunikaci občana se státem. „Byli bychom rádi, kdyby Česká správa sociálního zabezpečení umožnila lidem, aby existovala uživatelsky vstřícná aplikace, aby si kdokoliv, kdo je pojištěncem, mohl spočítat svůj nárok na důchod,“ dodal Sobotka. Aplikace by mohla fungovat už od příštího roku.

Sobotního jednání Ústředního výkonného výboru se zúčastnilo 420 členů strany. „Byl to v zásadě malý programový sjezd. Já jsem především rád, že tolik lidí projevilo zájem, aby se programové diskuze zúčastnili,“ prohlásil Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám