Hlavní obsah

Iráčané z Česka požádali v Německu o azyl. Chovanec chce od Berlína vysvětlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina 25 iráckých křesťanů, kteří o víkendu odjeli z České republiky do Německa, tam požádala o azyl. Oznámila to mluvčí Cizinecké police Kateřina Rendlová. Původně měli být uprchlíci vráceni zpět do Česka. Případ bude mít dohru, neboť ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce počínání německé strany podrobit právní analýze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Únorový přílet jedné ze skupin Iráčanů do Prahy.

Článek

„Česká policie po včerejší dohodě s německou stranou očekávala předání skupiny cizinců na základě readmisního řízení,” uvedla v pondělí mluvčí.

Místo a čas předání se opakovaně měnily a nakonec čeští policisté dostali informaci, že vůbec neproběhne. Policisté si proto oficiální cestou vyžádali informaci od německé strany.

Ta následně oznámila, že předání na základě readmisní dohody se neuskuteční a běženci zůstanou v Německu, neboť tam požádali o azyl. Minulý týden odmítli azyl v České republice.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Společné centrum česko-německé policejní a celní spolupráce v Petrovicích

„Iráčané odůvodnili podání žádosti o azyl rodinnými vazbami ve Spolkové republice Německo,” uzavřela mluvčí, podle níž tím pro českou policii celá záležitost skončila.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení autobusu s Iráčany v NěmeckuVideo: Prima FTV

Iráčané si objednali autobus soukromého dopravce a v sobotu s ním vyrazili do Essenu. Už pět kilometrů za hranicemi je však zastavila německá policie a azylanty i řidiče zadržela. Řidiči byli později propuštěni. [celá zpráva]

Chovanec chce od Němců vysvětlení

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci celou záležitost v pondělí uvedl, že si nechá vypracovat právní analýzu, neboť uprchlíci původně požádali o azyl v ČR  a odmítli jej. Měli být proto vráceni zpět do Česka.

Ministr rovněž připomněl, že běženci do ČR přišli v rámci kvót a německý postup podle něj dokládá, že systém přerozdělování uprchlíků nefunguje. Od německých představitelů proto bude chtít vysvětlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám