Hlavní obsah

Policie na demonstraci zatkla předsedu Národní demokracie Bartoše

Praha
Aktualizováno

Policie na sobotní demonstraci proti islamizaci, politikům, médiím a neziskovým organizacím zadržela předsedu radikální Národní demokracie Adama B. Bartoše. V projevu vyzval k potrestání politiků „trestem nejvyšším” za jejich přístup k imigrantům. Demonstrantů se na pražském Václavském náměstí sešlo několik set, zasahovat museli těžkooděnci.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na snímku předseda Národní demokracie Adam Bartoš

Článek

Bartoš ve svém projevu kritizoval vládu, která podle něj občany již několikrát podrazila, jako příklad uvedl dohodu Unie s Tureckem o řešení migrační krize. Ta předpokládá, že že běženci, kteří připlují z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého Syřana mezi nimi má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Šéf Národní demokracie tvrdí, že kvůli této dohodě se budou běženci dál dostávat do Evropy. "To už není jenom nějaká liknavost nebo neschopnost vlády, to už je vědomé budování rozvratu země. To je vlastizrada. To je vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším," řekl Bartoš.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Dav se zastavil u policejní budovy v Bartolomějské ulici.

Bezprostředně po těchto slovech ho policisté zadrželi a odvedli pryč. Spolu s ním policie zadržela další čtyři lidi. Jeden z nich podle policejního mluvčího Jana Daňka napadl policistu.

Akci svolalo hnutí Za naši kulturu a bezpečnou zem a Národní demokracie, podpořila ji také Dělnická strana sociální spravedlnosti. Před 15:00 organizátoři akce vyzvali účastníky k rozchodu. Lidé odejít nechtěli a dav se vydal na pochod Prahou, a to k policejní budově v Bartolomějské ulici. Tam je policie vyzvala, aby akci ukončili, nebo proti nim zakročí.

Reklama

Výběr článků

Načítám