Hlavní obsah

Němcová protestuje proti semináři o vztazích Česka a Číny ve Sněmovně

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Někdejší šéfku Sněmovny, nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru Miroslavu Němcovou (ODS) rozhořčilo, že se v prostorách dolní komory uskuteční příští týden seminář týkající se vztahů mezi Českem a Čínou. Němcové vadí, že na semináři vystoupí profesor stranické školy ústředního výboru KS Číny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně ODS Miroslava Němcová

Článek

„Vzhledem k tomu, že Česká republika přijala zákon č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, považuji za nepřípustné konání tohoto semináře na půdě Poslanecké sněmovny České republiky,“ tvrdí poslankyně.

Šéfovi komory Janu Hamáčkovi (ČSSD) současně zaslala dopis, v němž ho kritizuje za udělení záštity nad akcí připravovanou místopředsedou Sněmovny Vojtěchem Filipem. „Píši Vám proto, že tímto způsobem chci protestovat proti udělení záštity této akci z Vaší strany,“ uvádí v dopise.

Podle ní se jedná o stranickou záležitost a Sněmovna k takovým akcím sloužit nemá. „Stranické akce se mají odehrávat na půdě jednotlivých stran a přenesení těchto stranických záležitostí na oficiální půdu Sněmovny považuji za nepřípustné,“ tvrdí Němcová.

Hamáček: je to absurdní

Hamáčka prohlášení poslankyně překvapilo. „O tom, jaké akci udělím záštitu, rozhoduji já a nevidím důvod, proč bych to s paní poslankyní Němcovou konzultoval,“ řekl Právu. Prohlášení poslankyně považuje za absurdní. „Usvědčuje ji to z nekompetentnosti v oblasti zahraniční politiky a z naprosté neznalosti čínských reálií,“ dodal Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD)

Poznamenal, že akce se koná v souvislosti s oficiální návštěvou prezidenta ČLR v Česku a ve spolupráci s velvyslanectvím ČLR v Praze.

Podle Vojtěcha Filipa jde o seminář, který je pořádán ve spolupráci se suverénním státem OSN, který je stálým členem Rady bezpečnosti. „Je na nich, koho vyberou jako řečníky. Tak jak si my vybíráme řečníky, tak nebudeme lustrovat ty, kdo smí nebo nesmí promluvit na teoretickém semináři,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny. Popřel, že by šlo o stranickou akci.

Podle pozvánky se má semináře účastnit také např. poradce prezidenta Jan Kohout, politolog Oskar Krejčí nebo vedoucí střediska bezpečnostní politiky Centra pro sociální ekonomické strategie FSV UK Miloš Balabán.

Němcová navíc v dopise Hamáčkovi argumentuje, že seminář není první akcí, „která vyvolává pochybnosti nad aktivitami Filipa. Poslankyně připomíná Filipovu někdejší cestu do Moskvy pod hlavičkou Sněmovny, kterou označila za bezpečnostní riziko.

Místopředseda komory tehdy cestoval na pozvání svého protějšku z ruské Dumy, bez toho, aby s cestou vyslovil souhlas organizační výbor, jak bývá zvykem. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám