Hlavní obsah

Filipovu cestu do Ruska zaplatí Sněmovna

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Cesta Vojtěcha Filipa do Moskvy, kterou šéf komunistů absolvoval zhruba před měsícem, bude hrazena z rozpočtu Poslanecké sněmovny. Novinářům to ve středu řekl předseda komory Jan Hamáček (ČSSD) po jednání organizačního výboru, na kterém se tento bod řešil. Zároveň odmítl slova Miroslavy Němcové o tom, že by na jednání uznal chybu.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf Sněmovny Jan Hamáček a místopředseda Vojtěch Filip (KSČM)

Článek

„Řekl jsem – a nikdo to nezpochybnil – že jsem měl kompetenci takto rozhodnout mezi jednáními organizačního výboru, a pokud jsem rozhodl v souladu s jednacím řádem a dalšími zákony, takže to bylo v souladu s mými oprávněními, tudíž ta cesta bude uhrazena z rozpočtu Poslanecké sněmovny,“ řekl po jednání novinářům Hamáček.

Ten počátkem listopadu odsouhlasil cestu Filipa do Moskvy na pozvání místopředsedy Dumy Sergeje Železňaka, který patří mezi osoby, jež EU i USA zařadily na seznam nežádoucích osob v souvislosti s ruskou anexí Krymu. Hamáček se přitom neobrátil na organizační výbor, který má jinak zahraniční cesty poslanců na starosti.

Členka organizačního výboru Miroslava Němcová po jednání výboru popsala, že Hamáček před poslanci používal argument, že nemusel věc řešit s výborem, neboť se nejednalo o delegaci, nýbrž o individuální cestu. „Já tenhle argument neberu, zaznívalo tam nejenom ode mě, že to byla taková chytristika, kterou se měl obejít organizační výbor,“ uvedla.

Popírá, že by mluvil o chybě

Uvedla také, že Hamáček uznal svou chybu. „Pan předseda řekl, že je člověk, který se rád poučí ze svých vlastních chyb, a že toto považuje za svou chybu a že v budoucnu – bude-li cítit nějaký podobný případ citlivosti, jako byla tato, tak že určitě nebude postupovat jako dnes, bude se snažit nalézt shodu v organizačním výboru a už nepřipustit podobnou situaci,“ popsala.

Proti tomu se ale Hamáček později ohradil a vydal stanovisko, v kterém uvádí, že slovo chyba vůbec nepoužil. „Mívám ve zvyku velmi pečlivě zvažovat svá slova. Hovořil jsem o poučení se ze vzniklé situace. Nikdy jsem nepoužil slova chyba a nadále trvám na to, že jsem jednal naprosto v souladu se svými kompetencemi. Pokud někdo má slova nepochopil, ohrazuji se proti tomu, aby je jakkoliv dezinterpretoval,“ napsal.

Poskytnul také údajný přepis svého projevu před organizačním výborem, který je jinak neveřejný. Na schůzi podle něj z jeho úst zaznělo: "Já samozřejmě se z každé situace snažím si vzít poučení, stejně tak i z toho, co se tady odehrálo, takže vám tady mohu slíbit, že budu přistupovat obezřetněji k podpisům zahraničních cest, a pokud bych cítil, že je tam potenciál nějakého konfliktu, tak se podle toho zařídím a můžeme najít mechanismy, jak ty věci buď formálně, nebo neformálně konzultovat."

Sněmovna se distancovala

Němcová prý Hamáčka na výboru také požádala, ať si nechá vypracovat právní stanovisko k rozhodnutí financovat Filipovu cestu z rozpočtu Sněmovny. „Pakliže z toho bude vyplývat, že on se mýlí a já mám pravdu, tak bychom to měli ještě projednat,“ uvedla. Hamáček na výboru řekl, že je připraven takové stanovisko obsatrat.

Sněmovna se už dříve prostřednictvím usnesení distancovala od Filipovy cesty a uvedla, že šéf KSČM a místopředseda dolní komory během ní nereprezentuje postoje Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám