Hlavní obsah

Do Česka přiletí další křesťanští uprchlíci

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Skupina 23 křesťanských uprchlíků z Iráku dorazí v neděli 20. března do Česka. Jejich novým domovem se stanou Praha a Smilovice na Třinecku, kde už od února pobývá jiných 14 iráckých křesťanů.

Foto: Právo

Ve Smilovicích na Třinecku nyní žije skupina 14 uprchlíků z Iráku.

Článek

„Jedná se o sedm mužů, šest žen a deset dětí a mladistvých do sedmnácti let. Jejich dočasným novým domovem se stanou Praha a Smilovice,“ řekl na adresu skupiny Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21.

„V prvních dvou měsících bude 15 osob bydlet v hotelu Monica v pražském Braníku, zbylých osm osob doplní skupinu ve Smilovicích na Třinecku. Pokud vše proběhne podle plánu, bude tak v ČR již 91 z celkového plánovaného počtu 153 uprchlíků,“ doplnil.

Přesídlení 153 křesťanských uprchlíků z Iráku do České republiky schválila v polovině prosince česká vláda.

Přicházejí z prostředí, které jim jasně dává najevo, že v něm nejsou vítáni
ředitel fondu Generace 21 Jan Talafant

Ve středisku Karmel, které ve Smilovicích provozuje Slezská diakonie, je v současnosti ubytováno 14 iráckých křesťanů, z toho je 10 dospělých a čtyři děti. Další uprchlíci, kteří přicestovali díky nadačnímu fondu, jsou ubytováni v Brně a Okrouhlíku u Jihlavy.

Firmy se hlásí s nabídkami

Stejně jako předchozí skupiny čeká i nově příchozí ve společných zařízeních intenzivní proces seznamování s českou kulturou, společností a jazykem. Zhruba po dvou měsících se jednotlivé rodiny přestěhují do klasických bytů a budou procházet intenzivním integračním procesem další čtyři měsíce.

„Během této doby by měli získat azyl. Po zhruba půl roce jim začneme hledat práci, za kterou se mohou přestěhovat kamkoliv v České republice. Práci budeme vybírat z nabídek, které shromažďujeme od soukromých podnikatelů a firem. Zároveň budeme vybírat místa, kde mezi sebe uprchlíky přijmou místní věřící,“ vysvětlil ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. I po osamostatnění bude nadační fond nejméně dalších šest měsíců uprchlíkům poskytovat potřebnou pomoc.

Frýdl ujistil, že lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb. „Přicházejí z prostředí, které jim jasně dává najevo, že v něm nejsou vítáni. Přišli o své domovy, byli pronásledováni a stejně jako většině křesťanů v této oblasti jim hrozilo nebezpečí smrti. V České republice chtějí najít bezpečí a šanci na nový život,“ přiblížil motivaci uprchlíků Talafant.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám