Hlavní obsah

Roky sporů skončily, Hrad podepsal dohodu o majetku s katolickou církví

Praha
Aktualizováno

Několikaleté spory mezi Pražským hradem a římskokatolickou církví v pátek ukončila vzájemná dohoda. Zástupci obou institucí podepsali za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana a arcibiskupa Dominika Duky smlouvu o majetkovém vyrovnání.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Metropolitní kapitula získá budovu Nového proboštství (uprostřed) a Náboženská matice klášter svatého Jiří (část budovy zcela vpravo).

Článek

Metropolitní kapitula podle dohody získá budovu Nového proboštství, jednoho z novogotických Mockerových domů, a Náboženská matice klášter svatého Jiří.  Vedle toho církev získá i kostel Všech svatých, o němž se loni podepsané memorandum nezmiňovalo.

Církev se naopak vzdá dalších nároků na další hradní nemovitosti. Získala tak pětinu původně požadovaných domů.

Dohodu v tomto rozsahu předpokládalo memorandum, které Zeman s Dukou podepsali loni v létě.

Foto: ČTK

Výměna objektů mezi církví a státem na Pražském hradě

Následnou přípravu smluv ale doprovázely komplikace a konečná dohoda byla oproti předpokladu odsunuta o více než měsíc. Mohly za to podle zástupců Hradu právní komplikace, ale podle Zemana také to, že se Náboženská matice náhle vzdala nároků na svatojiřský klášter. To ale následně zástupci matice odmítli.

Podle Zemana byl poslední spor, který se týkal budoucnosti archivu metropolitní kapituly, vyřešen při pátečním obědě. Církev se nároků na tento archiv vzdá. Duka poznamenal, že podpis smluv považuje za "jakousi tečku" naplnění zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Církev částečně ustoupila

Katolická církev požádala o navrácení domů na Hradě v létě 2013 na základě majetkového vyrovnání státu a církví. Kromě Jiřského kláštera a Nového proboštství požádala také třeba o svatojiřskou baziliku, Mladotův dům, Staré proboštství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky. Požádala i o některé movité věci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Za účasti prezidenta republiky Miloše Zemana a kardinála Dominika Duky byly podepsány dokumenty řešící restituční nároky Církve římskokatolické k některým nemovitostem v areálu Pražského hradu

Kancelář prezidenta republiky ale první žádost odmítla kvůli bezpečnosti. Při dalších jednáních zástupci církve od části svých požadavků odstoupili, a v srpnu tak bylo podepsáno předběžné memorandum.

Související téma:

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Kapitula i matice se zavázaly, že do pěti let objekty na vlastní náklady zrekonstruují. Především v případě kláštera sv. Jiří to budou nemalé investice. Podle Zemana totiž vnitřní prostory domu vypadají "jako po bombardování". Kromě nemovitostí církev žádala i o některé movité věci, ale podle dohody je nezíská.

Reklama

Související články

Zeman nechce církvi vydat Mladotův dům

Prezident Miloš Zeman nechce katolické církvi vydat Mladotův dům na Pražském hradě. Souhlasí ale s tím, aby v restitucích získala Jiřský klášter a Nové...

Výběr článků

Načítám