Hlavní obsah

Velký pátek - svátek, který v kalendáři nenajdete

Novinky, jas

Ačkoliv je Velký pátek již od loňského prosince oficiálním státním svátkem a rozšiřuje velikonoční volno na čtyři dny, v papírových kalendářích pro letošní rok jej vzhledem k uzávěrce tisku nenajdete.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Velký pátek v letošních kalendářích nenajdete

Článek

Letošní Velikonoce, které připadají již na konec března, tak vedle tradičního Velikonočního pondělí (28. března) orámuje 25. března ještě Velký pátek, na nějž si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista.

Vláda schválila poslanecký návrh na zařazení Velkého pátku mezi státní svátky již loni v červnu. V říjnu návrh prošel Poslaneckou sněmovnou, v úvodu prosince Senátem a o pár dní později jej podpisem stvrdil i prezident. Koncem měsíce pak novela vyšla ve Sbírce zákonů.

Velký pátek není v našem kalendáři novinkou. Jak připomněli předkladatelé, patřil Velký pátek mezi státem uznávané svátky již v letech po druhé světové válce. V roce 1951 však ze souhrnu vypadl.

V nynějším kalendáři tak figuruje 13 svátků a dnů pracovního klidu, přičemž Den obnovy samostatného českého státu připadající na 1. leden se překrývá s Novým rokem.

Vzhledem k tomu, že každoročně některé ze svátků připadnou na sobotu či neděli, je počet dnů pracovního klidu obvykle pouze mezi sedmi a deseti.

K další změně se schyluje v souvislosti se středečním přijetím novely zákona o státních svátcích. Poslanci přijali návrh, podle něhož by měl 17. listopad vedle boje za svobodu a demokracii připomínat i Mezinárodní den studenstva. Návrh bude ještě posuzovat Senát. [celá zpráva]

Státní svátky ČR (dny pracovního klidu; celkem sedm)
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu (1993); zaveden v roce 2000
8. květen – Den osvobození (připomíná osvobození od fašismu v roce 1945); zaveden v roce 1991
5. červenec – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (výročí jejich příchodu na Moravu roku 863); slaví se od roku 1990
6. červenec – Den upálení mistra Jana Husa (připomíná výročí jeho upálení v roce 1415); slaví se od roku 1990
28. září – Den české státnosti; zaveden v roce 2000
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu (1918)
17. listopad – Den boje za svobodu a demokracii (připomíná demonstrace studentů za nacistické okupace v roce 1939 a za komunistického režimu v roce 1989); zaveden v roce 2000
Ostatní svátky (dny pracovního klidu; celkem sedm)
1. leden - Nový rok
Velký pátek
Velikonoční pondělí
1. květen - Svátek práce
24. prosinec - Štědrý den
25. prosinec - první svátek vánoční
26. prosinec - druhý svátek vánoční
zdroj: ČTK

Související téma:

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

3.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám