Hlavní obsah

Sobotka se Zemanem řešili plány vlády, neshodli se jen v otázce migrantů

Právo, dan

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Společně s prezidentovými poradci bilancovali dva roky vládnutí ČSSD, ANO a lidovců. Premiér Zemanovi zároveň přivezl dvacetibodový plán, který chce jeho kabinet do konce volebního období stihnout.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka v Lánech

Článek

Podle Sobotky nebylo nic, co by prezident zásadně vládě vytýkal. „Nenašli jsme téma, na kterém by byly zásadní rozpory,“ uvedl premiér. Prezident vládu většinou chválí, za to jak hospodaří, potíže má ale osobně se Sobotkou, kterého často popíchne ostrým výrokem. Naposledy o něm prohlásil, že škodí soc. demokracii.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nejsou premiér a prezident stále ve shodě v otázce migrantů. ”Domácí politika, zde ocenění odblokování ekonomického růstu, konstatování skluzu u některých zákonů. Zahraniční politika, zde nadále panuje neshoda mezi panem prezidentem a panem premiérem v otázce migrační krize a způsobu jejího řešení,“ napsal Ovčáček na Facebooku. Podle Sobotky ale o migrační krizi mluvili s prezidentem v sobotu jen okrajově.

Premiér po jednání v Lánech pochválil vládnutí svého kabinetu. „Co se vládě povedlo? Zaměřili jsme se na tři oblasti: podporu hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti, posílení sociální soudržnosti společnosti a zajištění větší bezpečnosti občanů i celé země,“ uvedl Sobotka.

Zvýšit minimální mzdy

Kabinet chce podle premiéra udržet tempo hospodářského růstu, mimo jiné investicemi do dopravních staveb a čerpáním evropských fondů. Hodlá také prosadit zvýšení příspěvků na péči postiženým lidem o desetinu a dřívější odchody horníků z hlubinných dolů do důchodu. Sobotka zmínil i zvýšení minimální mzdy tak, aby od příštího roku činila aspoň 11 tisíc korun.

„Mluvili jsme o nedostatečné mzdové úrovni, která je v České republice ve srovnání s vyspělejšími zeměmi v Evropě,“ poznamenal. Podle premiéra je potřeba řada zákonů dotáhnout do konce. „Netrpělivě čekáme na zákon o prokazování původu majetku, zákon o referendu nebo o střetu zájmu,“ uvedl Sobotka. Dodal, že by chtěli, aby např. zákon o prokazování původu majetku začal platit již příští rok.

Vláda chce taky podle Sobotky dokončit schvalování elektronické evidence tržeb, o níž bude po Sněmovně rozhodovat v březnu Senát. Sobotka mluví také o zákonu o neziskových nemocnicích, o zálohovém výživném a o sociálním bydlení. Zmínil rovněž zavedení zdravotního volna nebo opětovný návrat proplácení prvních tří dnů nemoci.

Sobotka novinářům po setkání s prezidentem řekl, že odmítá kritiku Rakouska, že by se Česko neúčastnilo řešení uprchlické krize. Pomáháme podle něj finančními dary uprchlíkům v Libanonu, Jordánsku a v Turecku. „Odmítám, aby evropské fondy byly používány jako klacek na donucení některých evropských států, aby změnily svůj názor na migrační politiku,“ uvedl premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám