Hlavní obsah

Bakala je zloděj a podvodník, prohlásil prezident Zeman

Právo, Ludmila Žlábková

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v Tanvaldu tvrdě opřel do podnikatele Zdeňka Bakaly v souvislosti s jeho odchodem z OKD a hrozbou uzavření dolu Paskov. Označil jej za zloděje a podvodníka. Prezident je na třídenní návštěvě Libereckého kraje.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman se pokouší foukat sklo.

Článek

„Pan Bakala je zloděj a podvodník. Stát by mu neměl dát ani korunu, ale spíše by měl peníze vymáhat po panu Bakalovi,“ reagoval na dotaz z publika v místním kině, kde se veřejné shromáždění konalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Finančník Zdeněk Bakala

Připomněl také, že před dvěma roky získal miliardář na dividendách šest miliard, ale do rezervního fondu nepřevedl nic.

Zeman: Barnevernet je stát ve státě

Zeman rovněž uvedl, že se dohodl s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) na přípravě prezidentské smlouvy s norským královstvím o vzájemném vydávání dětí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman si vyzkoušel práci sklářů.

„Myslím si že Barnevernet je organizace, která je státem ve státě, nad níž nemá norský stát téměř žádnou kontrolu. A jako každá organizace, která je bez kontroly, někdy dělá věci za hranou zákona. A chtěl bych upozornit, že proti tomuto stylu odebírání dětí protestují lidé v celé Evropě, ne pouze v ČR,“ řekl zaměstnancům harrachovské sklárny, kteří se na jeho postoj k odebírání dětí v průběhu Zemanovy návštěvy v jejich podniku zeptali.

Vyfoukl prehistorickou žárovku

Kromě debat s příznivci i odpůrci své politiky stihl prezident také vyzkoušet svůj dech. Během prohlídky nejstarší provozované sklárny v Česku, kterou je sklárna Novosad v Harrachově, si pod dozorem majitele a bývalého skláře Františka Novosada vyfoukl skleněné cosi. První pokus se nezdařil a sklo prasklo, na druhý pokus se mu podle vlastních slov podařilo vyfouknout tvar, který by se mohl nazvat prehistorická žárovka. Přesto sklidil uznalý potlesk přítomných mistrů sklářského řemesla.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Zatímco během diskuse v Tanvaldu se prezident vyjádřil, že by nezaměstnaný, jenž odmítne práci, měl dostávat sociální dávky pouze 2350 korun, tedy ve výši existenčního minima, skláře z Harrachova a jejich práci naopak vyzdvihl.

„Zažil jsem mnoho skláren, které byly v potížích, a velice si vážím toho, že pan Novosad tyhle potíže překonal a podařilo se sklárnu zachovat. Já si prostudoval údaje o průměrné mzdě a vím, že v době té největší krize, musel snížit mzdy, aby se podnik zachránil. No ale doufám, že teď je bude postupně zvyšovat,“ dodal Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám