Hlavní obsah

Opencard nahradí v Praze Lítačka

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Nová plastová karta na pražskou MHD a do městské knihovny Lítačka se začne vydávat 1. března. Oznámila to primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a zástupce městské společnosti Operátor ICT Václav Strnad. Název Lítačka se nezmění.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lítačka

Článek

„Faktem je, že od 1. března jdeme do plného provozu,“ řekla Krnáčová a odmítla, že by náhrada za opencard byla Potěmkinovou vesnicí.

„Veřejnost si bude moci o nové lítačky žádat i si je odnést 1. března, přesně za týden,“ uvedl Strnad s tím, že karty se budou vydávat ve Škodově paláci. Zůstane na nich i čárový kód, aby platily v Městské knihovně.

Město si objednalo průzkum sociálních sítí, jak se má nová karta jmenovat, a zůstalo u původního návrhu. „Nebyl žádný jasný favorit, který by ohrožoval Lítačku,“ řekl poradce Krnáčové Marek Prchal. Pro Lítačku se vyslovilo 52,56 procenta respondentů.

Výhodou karty proti opencard podle Krnáčové je především její velice nízká cena a město nebude závislé na dodavateli. Vývoj nového projektu přišel na 1,9 miliónu korun, přičemž celkový odhad nákladů je zhruba šest miliónů korun.

Související témata:

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lítačka

Foto: Michal Doležal, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Kartu Opencard využívá zhruba 1,2 miliónu lidí. Projekt stál asi 1,75 miliardy korun. Opencard slouží jako tramvajenka a průkazka do knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám