Hlavní obsah

Skandinávští studenti už Prahu odpískali

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je únor a opilá skandinávská mládež nikde. V předchozích letech v tuto dobu zaplavovaly tisíce Dánů, Švédů a Norů pražské podniky, demolovaly hotely a bary. S tím je konec. Praha už s nimi počítá, a tak místo pro jarní prázdniny změnili.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Policie kontroluje přítomnost alkoholu u skandinávské dívky (archivní snímek).

Článek

Velmi zajímavou strategii alkoholové turistiky odkryla agentura vozící skandinávské studenty do vybrané metropole, aby si užili své jarní prázdniny. V roce 2013 jich do Prahy navezla téměř 17 tisíc, o rok později 12 tisíc, loni už jen okolo čtyř tisíc a letos jich stěží přijede 1500.

„V pátek odjel první turnus – asi tisíc studentů – od pondělí by mělo přijet podle agentury zhruba dalších čtyři sta. Tedy žádná mimořádná situace se letos neděje,“ sdělil Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan, který dodal, že sem tam policisté narazí na opilé mladistvé ze severských zemí, ale to je tak všechno. Po tom, co v minulých letech omladina ze severu předváděla, by se ochladnutí zájmu mohlo zdát překvapivé. Jenomže není.

Jde o taktiku agentury pečující o rozjařenou mládež ze zemí, kde je alkohol pro ni nedostupný a drahý.

„Je to velký byznys. Využijí momentu překvapení a navezou do města tisíce mladistvých lačných po alkoholu. Než policie a zastupitelské úřady stihnou zareagovat, užijí si pořádnou jízdu. Několikrát to udělají tímto způsobem, dokud se země nezačne bránit. Ale když už se na to připraví, otráví jim život kontrolami, páskami prozrazujícími věk a policejním doprovodem, přestane je to bavit a hledají další místo,“ informoval Právo policejní zdroj, který si nepřál být jmenován.

Kam se vrhnou nyní? To z pochopitelných důvodů nikdo nechce prozradit.

Reklama

Výběr článků

Načítám