Hlavní obsah

Herman považuje spor kvůli Madoně z Veveří za nedorozumění

Právo, plk
Aktualizováno

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) považuje spor ohledně gotického obrazu Madona z Veveří mezi Národní galerií a farností Veverská Bítýška, respektive brněnskou diecézí, za nedorozumění. Řekl to v pátek při návštěvě Fulneku a Nového Jičína.

Foto: www.obecveverskabityska.cz, Novinky

Gotický obraz Madona z Veveří

Článek

Obraz Madona z Veveří zůstává i nadále v expozici Národní galerie v Anežském klášteře, i když by ho podle rozhodnutí soudu měla vrátit farnosti ve Veverské Bítýšce. Ta chce obraz vystavit v Diecézním muzeu v Brně. Galerie měla obraz vrátit do čtvrtečních 17. hodin, ale neučinila tak. Farnost proto uvažuje o tom, že se obrátí na exekutora.

„Myslím, že je vždy nešťastné, když nedojde k dohodě,“ uvedl Herman. Dodal, že komunikoval s generálním ředitelem Národní galerie i představiteli brněnské diecéze. „Obě strany říkají, že o dohodu mají zájem, a já pevně věřím, že nějakým způsobem tam bude možné to napětí, které vzniklo, odstranit.“

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Národní galerie je podle ministra připravena obraz farnosti vydat. „Ale musí být splněny všechny podmínky, musí být vyčerpány všechny cesty k tomu, aby bylo nezpochybnitelné, že skutečně ten obraz je třeba vydat. Je tam také otázka dovolání, i když odkladný účinek tam není,“ nastínil Herman.

Do sporu ministr zasahovat nechce

Ten jednal ve čtvrtek v Brně s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) ohledně potvrzení. „Některé právní výklady říkají, že krajský úřad musí potvrzení vydat, jiný názor zase je, že to není nutné. Takže se spíše vylaďují právní úhly pohledu. Ale já jsem přesvědčený o tom, že obraz doputuje do Brna ve chvíli, kdy všechny ty řekněme papíry budou připravené tak, jak mají být,“ podotkl ministr kultury.

To, že by mohl do případu zasáhnout, protože Národní galerie je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, odmítl.

„Snažil jsem se dělat mediační službu. Zatím je ten výsledek, jaký je, ale pevně věřím, že se ten spor podaří uklidnit a že všem výrokům soudů bude učiněno zadost,“ sdělil a dodal, že vše by mělo být vyřešeno co nejdříve, aby nenastaly nové problémy.

„Ve chvíli, kdy bude jasně doloženo, že doklad z krajského úřadu není třeba, tak tomu přesunu nic nebrání. Ale to musí rozhodnout právníci,“ zopakoval Herman, který má za to, že vše se dá do pořádku velmi rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám