Hlavní obsah

Úřady loni odhalily tisíce případů zneužití dávek za desítky miliónů

Novinky, jas

Úřady práce loni odhalily 16 680 případů neoprávněného pobírání sociálních dávek. Odhalená škoda se vyšplhala na 103,5 miliónu korun. Nejčastěji lidé zneužívali příspěvky a doplatky na bydlení a příspěvky na živobytí, sdělila v pátek mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrála Úřadu práce

Článek

Lidé často falšují dokumenty, zatajují nástup do zaměstnání, pobyt v zahraničí či hospitalizaci. Rovněž fiktivně rozdělují rodiny a tvrdí, že jejich členové žijí jinde. Ve skutečnosti však hospodaří společně. Pokud úřad práce zjistí, že žadatel poskytl nepravdivé informace, musí peníze vrátit.

Pokud se objeví podezření ze spáchání trestného činu, oznamují celou věc policii. „Nejčastěji se tak děje v případech, kdy máme podezření z padělání nájemních smluv, dokladů o úhradě nájemného a energií či podpisů společně posuzovaných osob nebo pronajímatelů,“ popsal ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Českých Budějovicích Ivan Loukota.

Řada podvodníků proto skončila u soudu s podmínkou, další si trest odpykávají ve vězení.

Smrt manželky neoznámil a dál pobíral dávky

Úřad zmínil například kauzu muže, jehož žena pobírala příspěvek na péči. Když zemřela, choť její úmrtí neoznámil a dávky dál čerpal. Celkem si tak přišel na téměř 400 tisíc korun.

Další žena předávala úředníkům falešné ústřižky složenek, jimiž dokladovala platbu nájmu, na který pobírala příspěvek na bydlení. Pronajímateli přitom neplatila a peníze používala pro svoji potřebu.

V obou zmiňovaných případech soudy uložily podmíněné tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám