Hlavní obsah

Ústavní soud upozornil na judikaturní rozkol, Nejvyšší soud překračuje své pravomoci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) se ve čtvrtek ohradil proti Nejvyššímu soudu, který podle něj nerespektuje právní názor, který ÚS vyjádřil ve svých předchozích rozhodnutích. Takový „judikaturní rozkol” je podle ústavních soudců „krajně nežádoucí”, neboť se dotýká soudů nižších instancí, které o podobných případech rozhodují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ústavní soudce Jaroslav Fenyk

Článek

„Tímto svérázným přehodnocováním obsahu nálezů Ústavního soudu se Nejvyšší soud dopouští postupu ultra vires (za hranicí pravomocí – pozn. red.), neboť k takovému jednání ho právní řád nikterak neopravňuje,” konstatoval Ústavní soud.

Spor se týkal posouzení žaloby vedlejších účastníků na určení jejich vlastnického práva k nemovitostem. Šlo o případ, kdy lidé koupili nemovitost od člověka, jehož vlastnické právo se ukázalo být pochybné.

Podle Nejvyššího soudu jsou v případě neplatnosti kupní smlouvy neplatné i další právní kroky. S tím však ÚS nesouhlasí.

ÚS proto zrušil usnesení i rozsudek Nejvyššího soudu i rozsudek Krajského soudu v Praze a konstatoval, že soudy nižší instance dostatečně neposuzovaly dobrou víru kupujících „při nabytí nemovitosti od nevlastníka”.

„Je třeba uvést, že obdobnou problematikou, tedy nabýváním vlastnického práva k nemovitosti od nevlastníka v kontextu s principem ochrany dobré víry nabyvatele, se Ústavní soud již opakovaně v rozhodovací činnosti zabýval a tuto judikaturu je možné považovat za ucelenou a ustálenou,” konstatoval senát pod vedením soudce zpravodaje Jaroslava Fenyka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám