Hlavní obsah

Valachová bude chtít od Babiše 13 miliard na platy

Novinky, jas

Resort školství by měl na platy učitelů i nepedagogických pracovníků dostat ze státního rozpočtu navíc 13 miliard korun. Podle ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) by mělo dojít ke zvýšení mezd o 10 procent, jak požadují odbory.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík, ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) a vedoucí poradců ministryně Petr Pavlík

Článek

Podle ministryně existuje dluh vůči učitelům, a chce proto zaujmout razantnější postoj.

„Jedná se o obrovskou sumu, jedná se o 13 miliard korun,” dodala ministryně s tím, že částka by stačila  na navýšení mezd, obnovu osobních příplatků i zavedení dalšího tarifního stupně pro začínající pedagogy. Valachová se proto chystá jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Učitelé podle ministryně vydělávají při nástupu do zaměstnání pouze polovinu toho co jiní vysokoškoláci a ve společnosti nemá jejich profese patřičný respekt.

„Drtivá většina absolventů pedagogických fakult nesměřuje do škol,” dodala ministryně, podle níž by mohla nastat situace, kdy nebude mít kdo učit.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Ministerstvo zároveň dokončuje nový kariérní řád pedagogů, upravující jejich profesní růst. Ten by mohl vstoupit v platnost v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám