Hlavní obsah

Vřídlo v Karlových Varech bude dočasně tryskat jinde

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Symbol Karlových Varů, Vřídlo, bude nutné kvůli špatnému technickému stavu podlahy kolonády přesunout provizorně na jiné místo, než kde doteď tryskalo. Statika podlah části Vřídelní kolonády od minulého roku nedovolí, aby se návštěvníci dostali k tryskajícímu Vřídlu. Jeho provizorní přesun by to umožňoval.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vřídelní kolonáda v Karlových Varech

Článek

„O tom, kam provizorně Vřídlo vyvedeme, se bude teprve jednat. Variant se nabízí více,“ uvedl první náměstek karlovarského primátora Čestmír Bruštík (ANO). Vyloučena dokonce není ani varianta, že se bude Vřídlo dočasně přesouvat i mimo objekt Vřídelní kolonády.

Chtějí to stihnout do začátku května

„Dostatek místa je v prostoru před hlavním vchodem i na druhé straně kolonády u východu,“ řekl. Podle něho by vývod Vřídla do jiného prostoru nebyl příliš finančně nákladný.

„Předpokládám jeden dva milióny, možná ani to ne. Chtěli bychom přesun stihnout do zahájení lázeňské sezóny na začátku května,“ dodal Bruštík.

Podle ředitele Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád v Karlových Varech Milana Trnky je Vřídlo jímáno z podzemí vrtem, který je vzdálen od současné fontány několik desítek metrů. Termální voda z vrtu tedy vede k fontáně Vřídla potrubím, takže by nebyl větší problém podobným způsobem termální vodu svést na jiné, staticky zajištěné místo, aby mohlo být plně přístupné lidem.

„Do té doby bude moci Vřídlo tryskat na stávajícím místě, ale návštěvníci nebudou moci kvůli statice podlahy a nebezpečí uvolnění okenních tabulí v kupoli nad fontánou přistupovat až k němu,“ uvedl Trnka. Prostor pro veřejnost je u fontány Vřídla vymezen asi deset metrů vzdáleným oplocením s cedulemi, které o situaci informují i v angličtině.

Pítka bez vody

Po pravidelné technologické odstávce Vřídelní kolonády, která skončí v polovině února, bude třeba uzavřít pro veřejnost i prostor kolonády, kde stojí dvě pítka termální vody o teplotě 72 stupně. Jedná se o jediná dvě pítka z celkových pěti, která termální vodu takhle vysoké teploty nabízejí.

„Přebudujeme do zprovoznění kolonády přívody tak, aby ve zbylých třech pítkách zůstala nabídka termální vody o teplotě 72 stupně,“ ubezpečil Trnka. „Další dva stojany nabídnou zbylé varianty termální vody o teplotách 50 a 30 stupňů,“ dodal.

Mezitím se bude muset vedení města rozhodnout, zda bude Vřídelní kolonádu rekonstruovat, nebo ji zdemoluje a postaví novou.

Související téma:

Foto: František Kšajt, Právo

Karlovy Vary

„Je potřeba všechny poškozené podlahy vybourat a postavit nové. V části tryskajícího Vřídla stojí na podlaze čtyři nosné sloupy, které drží celou kupoli nad fontánou, takže bude třeba zřejmě rozebrat celou stavbu,“ upozornil stavební statik Petr Hampl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám