Hlavní obsah

Žalobce chce pro exprimátora Thomu šest let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce v úterý navrhl pro bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu trest v rozmezí pěti let až šesti let a osmi měsíců. Podle žaloby měl Thoma coby primátor v roce 2010 podepsat dodatek ke smlouvě na IT zakázku ve výši 37 miliónů korun bez toho, aby ji schválila rada města. Podle znalců se obvyklá cena pohybovala až o 12 miliónů korun níže.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

Státní zástupce navrhl pro Thomu trest při úterních závěrečných řečech před českobudějovickým soudem, který případ bývalého primátora řeší od prosince 2014. Thoma je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Thoma od začátku jakoukoli vinu popírá. Během líčení se ani nechce ke kauze vyjadřovat. Českobudějovický soud by měl rozsudek oznámit na středečním zasedání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Thoma se kvůli obžalobě nestal po předloňských podzimních volbách náměstkem primátora za tehdejší koaliční hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Odůvodnil to tím, že se hodlá soustředit na soudní líčení a udělat maximum pro očištění svého jména.

Poprvé případ odložili

Podstatou stíhání byla skutečnost, že primátor podle policie v červnu 2010 jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis.

Státní zastupitelství začalo případ řešit před třemi lety, ale po několika měsících primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však předloni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy podalo návrh na obžalobu Thomy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám